“Ormandaki Arkadaş” yayımlandı

Mayıs 20, 2015

“Ormandaki Arkadaş” yayımlandı

ormandaki_arkadas_kapak.indd1970’lerden bu yana çocuklar için kitaplar yazıp resimleyen Can Göknil‘den bir dostluk masalı Ormandaki Arkadaş 5 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Öykümüzün kahramanı bir tembel hayvan. Orta ve Güney Amerika’nın  tropik ormanlarında yaşıyorlar. Günlerinin neredeyse 15 saatini uyuyarak geçiriyorlar. Bir dakikada en fazla yarım metre hareket edebiliyorlar. Onlara tembel denmez de ya ne denir? Ama kahramanımız tembel olduğunu kabul etmiyor. O sadece yavaş. Neden mi? Tabii ki dostluk için!

Ninesi ve dedesiyle birlikte yaşadığı ormanda As okula henüz başlama şansı bulamadığı için her gün bebekleriyle oynayıp arta kalan zamanlarını da uyuyarak geçirir. Onun tembelliğe alışmasından korkan ninesi ve dedesi buna bir çare bulmayı düşünürken bir gün dedesiyle ormana yaptıkları ziyarette As tam da kendisi gibi bir dost edinir. Bu yeni dostu yüzündeki gülümsemesiyle ormanın mutlu sakinlerinden bir tembel hayvandır. Aralarındaki muhteşem uyumla As ve Tembel Hayvan’ın paylaşacakları çok şey var!

Kitaptan

“-Sen tembel misin?

-Yo, sadece yavaşım. Yavaş başka, tembel başka.

-Tembellikten değilse neden yavaşsın?

-Dostluk için. demiş Yavaş Hayvan.

-Kanatlı dostlarımın rahatını bozamam ki!

As, Yavaş Hayvan’ın çevresindeki uçuşan kelebeklere bakakalmış. Sonra bir yutkunmuş, iki yutkunmuş demiş ki:

-Ben de hayallerim bozulmasın diye yavaşım. Acele edersem hayal kuramıyorum.”

Can Göknil

Robert Koleji bitirdikten sonra A.B.D.’ye gitti. 1968’de Knox College’dan mezun oldu. 1969’da The City College of The City University of New York’da Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Resim ve kitap illüstrasyonlarıyla tanındı. Çocuklar için yazdığı ilk resimli öykü kitabı olan Kirpi Masalı 1974 yılında İstanbul’da yayımlandı. Londra’da Victoria Albert Müzesi’nde, San Marino’da Museo d’Arte Moderna’da, Tokyo’da Chihiro Müzesi’nde, New York’da Schenectady Müzesi’nde, Bulgaristan’da Gabrovo Mizah Müzesi’nde ve Türkiye’de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Türkiye Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin değerlendirmesiyle, 2015 yılı ALMA ödülü için, 2010 yılı Hans Christian Andersen Ödülü için aday gösterildi, ayrıca Jenny Smelik Kiggenprijs (Hollanda, 1988), The Golden Baloon Award (New York, 1989) gibi çocuk kitap ödüllerini kazanan Can Göknil’in ülkemizde elli kadar resimli çocuk kitabı yayımlandı. Yurtdışında da altı resimli kitabı İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Hollandaca, Surinamca,   Arapça ve Türkçe olarak yayımlandı. Can Göknil kitaplaryla ve resimleriyle pek çok uluslararası etkinlikte yer almaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (20 Mayıs 2015)

Yorum yapın