Önemli bir kampanya: #evdeyimokuyorum

Mart 27, 2020

Önemli bir kampanya: #evdeyimokuyorum

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu), COVID-19 salgını nedeniyle halkın büyük bir kesiminin evlerinden dışarı çıkmadığı günlerde sosyal medya hesaplarından #evdeyimokuyorum etiketiyle başlattığı kampanya ile herkesi okumaya davet ediyor.

Okumayı yaygınlaştırmak için yapılan çalışmalar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen kampanya kapsamında OKUYAY Platformu’nun hesaplarından her gün okuma ile ilgili motive edici öneriler ve tavsiyeler paylaşılıyor. 14 Mart’ta başlayan kampanyaya sosyal medya kullanıcılarının da büyük ilgi göstermesiyle birlikte, #evdeyimokuyorum etiketiyle yapılan paylaşımlar gün geçtikçe artıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri. Proje, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle halkın mümkün olduğu kadar evlerinden çıkmamasının tavsiye edildiği bu dönemde OKUYAY Platformu, sosyal medya hesaplarından #evdeyimokuyorum etiketiyle bir kampanya başlattı. Okulların tedbir amaçlı tatil edilmesi sebebiyle önce çocuklara ve onların ebeveynlerine yönelik başlayan kampanya, giderek artan bir ilgi gördü ve tüm toplumda her yaştan kişiye hitap eder hale geldi. Günde ortalama 211 paylaşım yapılan etiketin kullanım sayısı her gün artıyor.

Kişilerin, evde geçirdikleri süreyi okumak için bir fırsat olarak görmelerini sağlayan fikir ve içeriklerle desteklenen #evdeyimokuyorum kampanyası, ebeveynlerin çocuklarıyla okumaya yönelik çeşitli etkinlik önerileriyle zenginleşiyor. Okuma potansiyeli taşıyan veya daha önce okuyan ama bu alışkanlığı körelmiş yetişkinlere yönelik önerilerin de yer aldığı  paylaşımlarda etkileşimli kurgular yapılıyor.

OKUYAY Platformu’nun, sosyal medya hesaplarından çok sayıda örneğini paylaştığı etkinliklerden en çok ilgi gören bazıları ise şöyle:

  • Sesli Okuma Yapın: Evde oturduğumuz bu günlerde ailecek yapılacak etkinliklerden biri de sesli okuma yapmaktır! Belirleyeceğiniz bir saatte evin salonunda bir araya gelip sesli okuma yapabilirsiniz. Böylece evdeki herkes okumanın bir parçası olur. Sonraki günlerde bunu bir okuma tiyatrosuna da dönüştürebilirsiniz.
  • Okuma Köşesi Oluşturun: Okuma alışkanlığınızı yeniden canlandırmak için en güzel başlangıçlardan bir tanesi hem kendiniz hem de varsa çocuğunuz için konforlu, sessiz, zevkinize uygun bir okuma köşesi hazırlamak. Seveceğiniz ve rahat edeceğiniz bir köşe hazırlarken bir taraftan da hangi kitabı okumaya başlayacağınızı da düşünün ve bir plan yapın. Örneğin başlangıç olarak kendinize 30 dakikalık okuma hedefi belirleyin. Çocuklarınızın sevdikleri eşyaları ve oyuncakları da içine alan okuma köşeleri yapmalarına yardım ederek, kendilerine ait bir mekânda okuma deneyimi yaşamalarını sağlayın. Okuma alanlarınızın fotoğraflarını #evdeyimokuyorum etiketiyle paylaşmayı unutmayın!
  • Kitap Ayracı Yapın: Farklı materyaller (fotoğraf, resim, kumaş, kurdele, ataş vb.) kullanarak özgün kitap ayraçları yapmak çocuklarınızın hem kitaplarla bağını güçlendirecek hem de el becerilerini geliştirecek bir etkinlik… Ayrıca çocuklarınızla nitelikli vakit geçirmek için de harika bir deneyim sağlayacaktır. Evde yapacağınız bu tür etkinlikler için, internette çok sayıda sayfa bulabilirsiniz. Ayraç fotoğraflarınızı #evdeyimokuyorum etiketiyle paylaşmayı unutmayın!

OKUYAY Platformu bu süreçte evde kalan herkesi okumaya ve #evdeyimokuyorum demeye davet ediyor!

Kampanyayı takip etmek için:        facebook.com/okuyayplatformu

instagram.com/okuyayplatformu

twitter.com/okuyayplatformu

edebiyathaber.net (27 Mart 2020)

Yorum yapın