Olga Tokarczuk’tan “Koşucular”

Nisan 5, 2016

Olga Tokarczuk’tan “Koşucular”

kosucular2008’de Nike Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Olga Tokarczuk’un Koşucular adlı kitabı, Neşe Taluy Yüce çevirisiyle Alabanda Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Koşucular, kötülüklerin dünyanın içine işlediğine inanıyorlardı. İnsan bir yerde durup kalırsa, işte o vakit kötülüğün gücünün en yüksek seviyeye erişeceğini düşünüyorlardı. Kötülükten korunmanın tek yolu, yolculuk yapmak, hareket etmektir.  Peki, çağdaş ‘koşucular’ kimdir? Aramızda bunlardan kaç kişi kaldı?

Bu kitap,   dünya, deneyimlerimizin kakofonisine ve uyumsuzluğuna dünyanın tek bir biçimde bütünleştirilmesinin olanaksızlığına, dünyadaki keşmekeşe, bölünüp yeni şekiller oluşturmasına karşın sadık olmaya çalışıyor. Bense onun kenarda kalan, anlatılması olanaksız, bulanık alanlarına ve çevrelerine sadığım. Hatalarımı yineliyorum ve bunun gerekli olduğunu düşünüyorum. Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk

29 Ocak 1962’de Sulechov’da Polonya’da doğdu. Edebiyat kariyerine başlamadan önce Varşova Üniversitesi’nde psikolog olarak çalışan yazar Carl Jung üzerine çalışmalar yapmıştır.

Polonya’nın en başarılı yazarlarından biri olarak görülen Tokarczuk eserleri ile Polonya’da ve Polonya dışında birçok ödüle layık görülmüştür.2008 yılında Polonya’da verilen en önemli edebiyat ödülü olan Nike’ye sahip olan Tokarczuk 2004 yılından bu yana Polonya’da Polonya Yeşiller Partisi üyeliğini yapmaktadır.
Olga Tokarczuk-Edebiyat eleştirmenlerince, en büyük çağdaş kadın yazarlardan birisi olarak kabul edilmektedir. Olağanüstü başarılı kitapları, okuyucuları tarafından heyecanla okunur. Pek çok edebiyat ödülü almaya layık bulunmuş olan Tokarczuk,  “Çok Eskiler ve Diğer Zamanlar”, “Gündüzün Evi Gecenin Evi”, “Son Öyküler”gibi bestseller kitapların da yazarıdır.

edebiyathaber.net (5 Nisan 2016)

Yorum yapın