OKUYAY Platformu’nun destekleyeceği 4 pilot proje belirlendi

Nisan 30, 2020

OKUYAY Platformu’nun destekleyeceği 4 pilot proje belirlendi

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) destek vereceği pilot projeler için başvuru ve değerlendirme süreci tamamlandı. Ankara, İstanbul ve Adana olmak üzere 3 ilden, okuma kültürüyle ilgili pilot projelerle yapılan başvurular arasından seçilen 4 proje OKUYAY Platformu’ndan hibe almaya hak kazandı.

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin OKUYAY Platformu, okuma kültürüyle ilgili pilot projelere destek vereceği 4 bölgeyi, hazırlattığı Türkiye STK Haritalaması Araştırması* doğrultusunda İstanbul, Ankara, Adana ve Samsun olarak belirlemişti. Seçilen 4 ilde okuma kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen STK, enformal yapı, aktivist ve gönüllülere, kendi bölgelerinde uygulayacakları pilot projeler için kaynak sağlamayı planlayan OKUYAY Platformu, kaynak kullanmaya hak kazanacak pilot projelerin başvurularını, e-posta aracılığıyla  topladı.

Belirlenen sürede Ankara, İstanbul ve Adana olmak üzere 3 ilden gelen 12 pilot proje başvurusundan 1’i gerekli belgelerin gönderilmemesi sebebiyle geçersiz sayıldı. Pilot bölgeler arasında yer alan Samsun’dan ise herhangi bir başvuru yapılmadı. OKUYAY Platformu ekibi ve proje ortakları, belirtilen koşullara uygun yapılan ve yüksek puan alan proje sahipleriyle yaptığı online görüşmelerde projelerin detayları hakkında bilgi alarak kararlarını netleştirdi.

Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda, puanlama tablosuna göre en yüksek puan alan ve hibe almaya hak kazanan 4 proje Adana’dan Cemil Sobacı ve Çağlar Yenilmez-Nöbetçi Kütüphane’nin “Süper Okurlar” adlı projesi, Ankara’dan Merve Yavuzdemir-Kütüp-anne Platformu’nun “Kütüphane Şehri Projesi”, İstanbul’dan ise Gizem Kıygı-Şehir Dedektifi’nin “İstanbul’u Okuyorum” ve Nilay Yılmaz’ın “Meydan Okuma ile Sıra Dışı Okumalar” projeleri oldu. Adana’dan Hacer Moduk’un “Okumak Güzelleştirir” adlı projesi ise, pandemi sonrası yeterli zaman olması ve şartların proje ekibi tarafından uygun bulunması halinde uygulanmak üzere beklemeye alındı. Tüm projelere ait puanlama tablolarına OKUYAY Platformu’nun internet sitesinden ulaşılabilir.

OKUYAY Platformu önümüzdeki günlerde hibe almaya hak kazanan projelerle, Proje Uygulama Rehberi paylaşacak, bütçeler üzerinde gerekli revizeleri yapacak ve başvuru sahipleriyle taahhütname imzalayacak. Hibe alamayan projelere ise e-posta aracılığıyla projelerindeki zayıf yönler hakkında geri bildirim yapılacak.

*OKUYAY Platformu kapsamında yapılan tüm araştırmaların sonuç raporlarına www.okuyayplatformu.com adresinden ulaşabilirsiniz.

OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

Bilgi için:    okuyayplatformu.com

facebook.com/okuyayplatformu

instagram.com/okuyayplatformu

twitter.com/okuyayplatformu

edebiyathaber.net (30 Nisan 2020)

Yorum yapın