“Okurun yerinde olsam bu sefer çok daha dikkatli olurdum”

Mart 9, 2012

“Okurun yerinde olsam bu sefer çok daha dikkatli olurdum”

 

Başrolde okurun olduğu, aynı kitap içerisinde yüzlerce farklı sonun okurunu beklediği, oyuncaklı kitap denince akla ilk gelen, son dönem çoksatan kitaplarından Şahane Hatalar serisi, ikinci kitapla sürüyor.

Şahane Hatalar Talih Kuşu'nda bu kez yirmi iki milyon dolar kazanıyoruz ve yapacağımız seçimler bizi farklı yönlere, farklı hayatlara götürecek, üstelik bu sefer hatalar daha eğlenceli, sonlar daha şahane. Serinin yazarı Heather McElhatton ile yeni kitabı Şahane Hatalar Talih Kuşu ve Türkiye'de gördüğü yoğun ilgi üzerine Nazlı Berivan Ak söyleşti.

Şahane Hatalar yayınladığı günden itibaren Türkiye'de en çok satan ve ilgi gören kitaplardan oldu, böylesi bir ilgiyi bekliyor muydunuz?

Farklı bir türü denediğimi ve riskli ama bir o kadar da eğlenceli bir yolda olduğumu farkındaydım, okurun da benim kadar eğleneceğini umut ediyordum. Türkiye'de bu durum gerçekleşti, şaşırmadım diyemem, diğer yandan tüm dünya okurları arasında en çok Türkiye okur kitlesinin kitaba hakkını verdiğini düşünüyorum. Sanırım inişler ve çıkışlar, doğrular ve eğriler konusunda duyarlı ve bilinçli bir okur kitlesiyle karşı karşıyayım.

Serinin ilk kitabı Şahane Hatalar'da liseyi bitirmiştik ve hayatımıza bir yön vermek üzere yola çıkmak üzereydik. Ya üniversiteye gidecektik, ya da dünya turuna çıkacaktık. Devamında verdiğimiz kararlar sonucunda kimi zaman bir karavanda yapayalnız hayata gözlerimizi yumduk, kimi zamansa sevgilimizin yanında dünyaya meydan okurken öldük.

İkinci kitabın öyküsü nedir?

Şahane Hatalar Talih Kuşu'nda okul günlerini geride bırakmış durumdayız. Sıkıcı ama garantili bir işimiz, çok da yolunda gitmeyen ama yine garantili bir ilişkimiz var. Hayattan beklentilerimiz fazla değil, ara ara piyango bileti almak dışında heyecan sözcüğünü yaşamımızdan uzaklaştıralı çok olmuş. Tam da bu noktada bir gün büyük ikramiyeyi kazandığımızı öğreniyoruz, tam yirmi iki milyon küçük yeşil kuş başımızın, hayatımızın, tüm hayal kırıklıklarımız ve umutlarımızın üzerinde cıvıldamaya başlıyor. Artık istediğimiz her şeyi yapabiliriz! Tabii bu mutluluk hali devamında endişe ve heyecanı getirecek, verdiğimiz kararlara göre ulaşacağımız hikâyeler bizi hem şaşırtacak, hem de her defasında başa dönüp bir kez daha deneme isteği uyandıracak. Kaderimiz yine bizim elimizde ve bu sefer vermemiz gereken kararlar çok daha fazla heyecan, gerilim ve risk yüklü.

İlk kitaptan ayrılan farklı yönleri de var mı Şahane Hatalar Talih Kuşu'nun?

Talih Kuşu'nda çokça tartışılan ve benim de özellikle ilgimi çeken kimi konulara özellikle sayfalarımı açtım. Sinestezya, aids, cam çocuk sendromu, büyü bu temalardan yalnızca birkaçı. Kendi kendini çoğaltan, çok katmanlı bir teknikle çalışıyorum, üzerine kafa yorduğum ve araştırma yaptığım konuları da kitaplarıma ekliyorum. İlk kitabım Şahane Hatalar büyük ilgi gördü, ancak kimi eleştirmenler sonların kitabın geneline göre çok kısa olduğu yorumunda bulundular. İlk kitabın temposu ve hedef kitlesi düşünüldüğünde bu kararım doğruydu, ikinci kitapta ise daha olgun bir tarz tutturdum. Hikâyeler her defasında ölümle bitmiyor, dahası okurun hayatını sonlandırdığım bölümleri de uzattım, öte dünya, tanrı ve meleklerle karşılaşma sahneleri koydum. Amerika ve Avrupa'da ilk yayınlandığında yoğun tartışmalar yaşanmıştı, Türkiye'de de benzer bir durum olacak mı, merakla bekliyorum.

Sıradan hayatımızı sürdürürken bir anda aklımızın almayacağı bir para kazanıyoruz, para bize mutluluk ve huzur getirecek mi, yoksa sıradan, yokluk içindeki zamanlarımızı mı özleyeceğiz?

Ne olacağınız, ne yaşayacağınız olduğu gibi size bağlı; kaderiniz sizin elinizde, sonlar kitapta duruyor, onları birbirine bağlayacak sizsiniz. Klişelerden hayatım boyunca nefret ettim ve uzak durdum, kitabımda da okur en doğru seçim diye bir şey olmadığını görecek, bazen hayatta büyük riskler almak büyük kazançlar getirir ve bazı durumlarda da korkaklık daha büyük korkuların kapısını açar. Şu kadarını söyleyebilirim, yirmi iki milyon küçük yeşil kuş başınızın etrafında uçuyor olabilir, ama sizi gagalamaları an meselesi, okurun yerinde olsam yapacağım seçimlerde çok dikkatli olurdum!

Şahane Hatalar Talih Kuşu’nda Ortadoğu coğrafyasında geçen hikâyeler de görüyoruz. Türkiye ne zaman kitaplarınıza girecek?

Üçüncü kitabımda Türkiye’ye yer vermek istiyorum, gördüğüm yoğun ilginin ardından Türkiye ile ilgili daha çok kitap okuyorum, öylesine bilgiler edindim ki aslında tek başına bir Şahane Hatalar Türkiye kitabı dahi hazırlayabilirim. Ortadoğu’nun mistik ve büyülü havası ile batının enerjisinin birleşimi bir ülke hayal ediyorum, kuracağım kurguda bu hayali kolaylıkla kullanabilir ve işleyebilirim.

Söyleşi: Nazlı Berivan Ak – Hürriyet (09 Mart 2012)

Yorum yapın