Okurlar öneriyor: Ayda Bal’ın önerdiği 6 kitap | Aysel Sağır

Aralık 5, 2018

Okurlar öneriyor: Ayda Bal’ın önerdiği 6 kitap | Aysel Sağır

Hazırlayan: Aysel Sağır (Kitap önerisinde bulunmak için>>>)

Ayda Bal, Edebiyat Haber okurları için 6 kitap önerdi:

1-Sessiz Bir Ölüm/ Simone de Beauvoir

Bu kısa otobiyografik izler taşıyan metni okumak zihnimizde derinlerde kalmış sorulara nitelikli cevaplar verebilecek özellikler taşıyor. Yaşam ve ölüm gibi kavramların yanı sıra geleneksel kültürün yapı taşlarının bilinçaltını nasıl baskıladığını fark etmek açısından kişiyi bireye dönüştürme olasılığını destekleyen bir kurgu olarak gördüğüm için tavsiye edebilirim.

2-Kendine Ait Bir Oda/Virginia Woolf

Bu kısa metin aslında sıkı bir eleştiriye özgün bir örnek olarak tanımlayabiliriz. V.Woolf ‘un biyografisinde “içine düştüğü ruhsal bunalım sonrasında evlerinin yakınlarındaki bir nehre atlayarak intihar etti” yazıyor. Bu gerçeği tam olarak yansıtmayan bir cümle. Woolf’un ‘içine düştüğü bunalım’; devrin geleneklerine uymayan aklı ve hislerinden dolayı düştüğü ikilemdi. Bir türlü aklı almıyordu toplumsal veya evrensel olarak kabul edilen kuralları. Bugünde yaşasaydı, kesin intihar etmezdi. İstediği hayatı yaşardı ve kimse de karışamazdı. Bu kitap kadın edebiyatına önemli bir açılım sunuyor, bu nedenle okunmaya değer.

3-Sıradan Bir Gün/ Yekta Kopan

Neşeli, sürükleyici bir tema ve akıcı bir dil. Doğrunun karşıtı yanlış olamaz, dünyayı zıtlıklar derinleştirmemeli. Üç figür fakat tek karakter var. Armağan Mert ve Mercan hepsi Armağan’ın yansımaları<, egusu, sahtekarlığı dürüst ve ahlaki yönü. İnsanoğlu gider gelir kişiliğindeki bu kimlikler arsında. Bu kısa ve jestlerle dolu metin ahlaki kavramlar ve sıkı bir eleştiri sarmalı arasında gidip geliyor. Geleneğimizde eleştiri yok diye düşünüyordum, var hem de tatlı dillisi, yapıcı cinsinden olanı!

4- Kuşlar Yasına Gider/Hasan Ali Toptaş

Bu kitabı Türk Edebiyatının benzersiz ve gizli kalmış cevheri bir yazarını tanımak için okumak iyi olur. Abartı yok, ne kurguda ne dilde. Az konuşan bir yazar ve çok şey söyleyen hikayesi. Bir evladın babasının ölümünü dillendirişi. Sadece bu kadar değil. Her okur kendine göre farklı anlam katmanlarına ulaşabilir.

5-Yüksek Topuklar/ Murathan Mungan

Kalın bir roman, olması okuru yıldırmamalı. Yozlaşma kültürünün devamını sağlayan pratikleri ve bu pratiklerin gündelik hayatın içinde yansımasını izlemek mümkün bu romanda.

Merkezde büyükleri şaşırtan küçük bir kız çocuğu ve onun yetişkinlere öğrettikleri.

6-Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek/ Ayfer Tunç

Hafızamızı tazelemek, Türkiye’deki toplumsal dönüşümünü takip etmek, zamanın karşısında yenik düşmenin doğallığını kabul etmeye yarayan koca uzun bir metin, çok çok keyifli okumalar söz konusu!

Ayda Bal: 
İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Doktora’dan terk.
Beş yıllık: değerli maden ve taş üstüne takı mağazasında her türlü sorumluluk (satış satınalma muhasebe dekor ürün yelpazesi, üretim)
1962 doğumluyum. Medeni halim, evliyim.İki yetişkin bireyin annesiyim. Bir torunum var.
Her ay yayınlanan Paros Dergisi’nde üç yıldan bu yana yazar ve muhabir.
Çeşitli dergilerde kitap tanıtımları yazılarım bulunmakta.
Kitap okumak en ve tek sevdiğim.
Her türden kitabı okurum.
Araştırırım.

edebiyathaber.net (5 Aralık 2018)

Yorum yapın