Okumayanlar için ödüllü roman: “Gece Mavisi Elbise”

Ağustos 4, 2017

Okumayanlar için ödüllü roman: “Gece Mavisi Elbise”

Karen Foxlee’nin “Gece Mavisi Elbise” adlı romanı, Mine Kazmaoğlu çevirisiyle ON8 Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gecenin içinde düşünürken, denizin keskin soluk alıp verişlerini çok net duyabiliyor. Yatağına uzanıp yine sıkı sıkı gözlerini yumuyor. Işığı olsa küçük yeşil defterine bir şeyler yazardı. Beceriksizce sıralanırdı sözcükleri, biliyordu, sonradan utanıp sayfayı koparır atardı. Defterde nefret ettiği sözcüklerin bir listesini tutuyor. İlki “keder” sözcüğü. Melodisinden bile nefret ediyor. Tam iyileşmemiş, küçük bir yarayı anımsatıyor ona. Hiçbir sınırı olmayan o duyguyu asla kapsamıyor bu sözcük. Devasa bir kümülüs gibi kabarıp yükseliyor bu duygu. Onu kasvetli ve esrarlı biçimde sarıyor.

2014 Davitt Ödülleri En İyi Gençlik Romanı Ödülü

Ölçtü, biçti, kendini kendine teğelledi… Kalbindeki büyük boşluğa sürüklenen Rose’un kaderi, geçmişini var etmeye çalışan Pearl’le düğümlendi. Haftalardır hazırlandıkları, renkli ışıklarla aydınlanan o gece, geleceklerini bir kostüm gibi üstlerine geçirecekti…

Dünya çapında tanınan yazar Karen Foxlee, ödüllü gençlik romanıyla ilk kez Türkçe’de! Geçmişin izlerini sürerken geleceğe bambaşka gözlerle bakan iki genç kızın hikâyesini, polisiye tadında anlatan roman, kusursuz kurgusu, katmanlı olay örgüsü ve ilginç karakterleriyle her yaştan okurun ilgisini çekecek nitelikte. Tropik ormanın kıyısında, cennet gibi yerdeki, küçük bir kasabada Hasat Geçidi’ne hazırlanan gençlerin duygusal yolculuklarını gizem ve macera unsurlarıyla harmanlayan yazar, yarattığı beklenmedik sonla nefes kesiyor.

 Karen Foxlee, 1971 yılında Avustralya’nın kuzeydoğusundaki Queensland eyaletinde doğdu. Uzun yıllar hemşirelik yaptıktan sonra, çocukluk hayalini gerçekleştirmek üzere Sunshine Coast Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık okudu. 2007’de yayımlanan ilk kitabı bir gençlik romanı olan The Anatomy of Wings (Kanatların Anatomisi) Avustralya dışında da tanınmasını sağladı ve ertesi yıl Güneybatı Asya ve Güney Pasifik Bölgesi En İyi İlk Kitap dalında Milletler Topluluğu Yazarları Ödülü’ne (Commonwealth Writers’ Prize), İlk Kitabı Yayımlanan Kadın Yazar dalında The Dobbie Ödülü’ne ve İngiltere’de Ebeveyn Seçimi Altın Ödülü’ne değer görüldü. Türkçe’ye kazandırılan ilk kitabı Gece Mavisi Elbise (The Midnight Dress, 2013) yazarın ikinci gençlik romanı. 2014’te Davitt Ödülleri’nin En İyi Gençlik Romanı Ödülü’nü kazanan kitap, aynı yıl Amerika’da Gençlik Kütüphaneleri Birliği’nin (YALSA) En İyi Gençlik Romanları Listesi’nde yer aldı. Çocuklar için de kitaplar yazan Foxlee, kızıyla birlikte Avustralya’da, doğduğu eyaletin Gympie şehrinde yaşıyor.

edebiyathaber.net (4 Ağustos 2017)

Yorum yapın