ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu ve Muhalif Sahne

Mayıs 4, 2012

ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu ve Muhalif Sahne

ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu, Muhalif Sahne ile dayanışarak geçtiğimiz yıl Nazım Hikmet'i ölümünün 48. yıldönümünde anmak üzere sahneye koyduğu 'Güzel Yüzlü Şair' oyunu ile başlattığı tiyatro atölyesi üretimlerine bu yıl da bir İtalyan Halk Tiyatrosu (Commedia dell'Arte) örneği ile devam ediyor.
 
İtalyan oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Dario Fo ile eşi Franca Rame'in yazdığı 'Japon Kuklası' eserini atölye kapsamında yürüttüğü dramaturji çalışması ile günümüze uyarlayan GYT, tek perdelik bu oyuna kendi ürettiği bir ön oyun ekledi: “Franca'ya Gelen Mektup”.
 
Dario ile Franca, evlerinde bir turne oyunu üzerinde çalışmaktadır. Eve gelen bir mektup, oğulları Jacopo, dostları Julio ve komşuları ile ilişkilerini içinden çıkılmaz bir hale sokar. Süregiden kargaşanın içinde ikili turne oyununu yazmak için aradığı ilhamı sonunda bulacaktır. Acaba bu esrarengiz ilham kaynağı nedir?
 
Milano'nun Cesano Boscone bölgesinde bir fabrikada tuhaf şeyler olmaktadır. İşçilere birtakım güç hapları yutturulmakta, vardiya sayıları alışılmışın dışında tutulmakta, iş güvenliği konusunda ciddi eksikler baş göstermektedir. Birbiri ardına yaşanan kazalar, akıl hastanesine yollanan, işinden atılan işçiler, güvencesiz çalışma koşullarının ortasındaki yaşam savaşı zamanla matrak bir hal alır. Öyle bir an gelir ve öyle garip bir şey olur ki, fabrikanın müdürünün bu olaydan sonra başına gelecekleri tahmin edebilmesi gerçekten olanaksızdır!
 
Korku, endişe, kuşku, gerilim, mizah, kendinizi alamayacağınız bir orta oyunu, bir “commedia” keyfi…
 
İyi Seyirler !
 
Notlar:
 
– Biletler standlardan ve duyurulacak olan ilgili telefon numaralarından temin edilebilir. Standlar 9 Mayıs öncesinde Kütüphane önüne, ardından Bahar Şenlikleri Topluluklar Alanı'na açılacaktır. 
 
– Bilet gelirinin 75%'i Van'daki depremzede çocuklara bağışlanacaktır.
 
edebiyathaber.net (04 Mayıs 2012)
 

Yorum yapın