Notre Dame De Sion’da edebiyat öğretmenini ne yüzünden kovdular?

Temmuz 9, 2015

Notre Dame De Sion’da edebiyat öğretmenini ne yüzünden kovdular?

fft107_mf5112639Radikal gazetesinde Aslı Tohumcu imzasıyla çıkan habere göre, 17 yıllık edebiyat öğretmeni Melike Koçak, öğrencilerin çıkardığı Tavuskuşu adlı fanzinde kadın cinayetleri ile ilgili yazılan şiirler yüzünden Notre Dame De Sion’dan atıldı. Gerekçe şiirlerde geçen “penis” ve “vajina” kelimeleri.

Tohumcu’nun haberi şöyle:

“Melike Koçak 17 senelik edebiyat öğretmeni. Son beş yıldır çalıştığı Notre Dame De Sion’dan 29 Haziran günü kovuldu. Gerekçesi şu satırlar: “Tasavvur tek bir parmakla / Birkaç damla / Birkaç dakika inleme / Birkaç nefes / Sistemi, / Düzenli nefesleri, / Tabuları / Kızlığı / Bozuyoruz namus odasında.” Galiba mastürbasyona dair bir şiirin ilk kıtası. Şu satırlar yüzünden de kovulmuş olabilir: “Kadınlığın yasaklandığı bir ülkede, kocaman penisleriyle, kocaman penis şekilli binalarda çalışan, kocaman evlerin, perdesiz pencerelerinde kalın sigaralar içen erkekler vardı. Kadın akılları, kadın başları yasaktı. Ayıp yataktaydı, kadına benzetilen canlılar yataklarda çarşaf olmaya mahkumdu.”

Bu iki alıntı Tavuskuşu adlı fanzinin Mayıs 2015 sayısından. Fanzinin kadın cinayetlerine ayrılmış bir sayısı. Notre Dame De Sion’un okuyan, yazan bir grup öğrencisinin okuldan bağımsız ve okulun adını anmadan, maddi-manevi kendi çabalarıyla hazırlayıp çıkardıkları, başta Melike Koçak olmak üzere, aslında hiçbir öğretmenin dahil olmadığı, emeğinin geçmediği bir fanzin.

Özge Can Aslan’ın katledilmesinin ardından bir grup öğrencinin, katledilen kadınların ağzından yazdıkları mektupları okul basmama eğilimi gösterince, öğrencilerin kimi kendi ismiyle kimi rumuz kullanarak çizim ve yazılarını Tavuskuşu adlı fanzinde yayımlamaya karar veriyor.

Fanzinde okudukları satırlar herhalde okul yönetimini korkutmuş olacak, fanzinin faturası edebiyat öğretmenleri Melike Koçak’a kesiliyor ve öğrencilerini bu yazıları kaleme alma konusunda yönlendirdiği iddiasıyla işine son veriliyor. Öğretmenin kabahati kendisine tane tane anlatılıyor: Öğrencilerinin toplumsal cinsiyet, beden politikaları ve feminizmle ilgilenmelerinin düzeyini ayarlayamaması, kontrol etmemesi, bu konuda öğrencilerini uyarmak yerine gelişmelerine, eleştirel bakmalarına vesile olması.

Bir avuç öğrencinin kadın cinayetlerine tepki olarak kaleme aldıkları, üstelik “penis”, “vajina” gibi kelimeler kullanarak sertleştiklerini düşünecek kadar naif bir fanzin nedeniyle bir öğretmenin okkanın altına gitmesi, Notre Dame De Sion’un da “ayıp”, “günah” ve “yasak”lardan ibaret bir eğitim kurumu olduğu, 12 Eylül tarzı bir eğitimi benimsediği anlamına geliyor. Başka bir şey değil.

İşin benim için daha da üzücü tarafı, Habertürk gazetesi tarafından cımbızlanan 5-10 cümlemle pornografik yazar ilan edildiğimde ilk ve en büyük desteği bu öğretmenin yetiştirdiği öğrencilerden almış olmam. Ne diyeyim; gazanız mübarek olsun çocuklar!

Okulunuz size en güzel hayat dersini verdi: Özgür iradenizle yazıp çizmeyeceksiniz, memleket meselelerine karşı merak, kaygı ya da üzüntü duymayacaksınız, eleştirel düşünmeyeceksiniz. Ha bir de, genç yaşınızda güzel ne yapsanız, başkalarının manipülasyonuyla yaptığınız iddia edilerek küçümseneceksiniz!”

İmza kampanyası için>>>

edebiyathaber.net (9 Temmuz 2015)

Yorum yapın