Notos’un 39. sayısında Sabahattin Ali var!

Mart 29, 2013

Notos’un 39. sayısında Sabahattin Ali var!

Notos, 39. sayıda (Nisan-Mayıs) Sabahattin Ali’ye yer veriyor.

Edebiyatımızın klasik dönemiyle modern zamanları arasındaki en sağlam köprülerden olan Sabahattin Ali gerçekçi anlayışını unutulmaz kişilere odakladı. İnsanların içinden çıkılması zor hayatlarını anlatırken psikolojilerine de değer verdi. Kendini sürekli yenileyen bir yazar oldu. Öldürüldüğünde daha kırk bir yaşındaydı. Karanlık devlet entrikalarıyla yok edilmek istendi. Bugün artık kitapları çok okunan yazarlar arasında ilk sıralarda bulunan Sabahattin Ali’nin değeri yaşadığı yıllarda da anlaşılmıştı. Notos’un, Sabahattin Ali okumalarına katkıda bulunmak için hazırladığı dosyaya A. Ömer Türkeş, Behçet Çelik, Alper Akçam, Haydar Ergülen, Hülya Soyşekerci, Ekrem Işın, Atilla Birkiye, Deniz Gündoğan yazılarıyla katkıda bulunuyor.

Notos’un bu sayısında özgün sinemasıyla değer verilen, yakın dönemin en iyi yönetmenlerinden Reha Erdem ile son filmi Jîn’den çıkılarak yapılmış bir söyleşi var. Sinema, edebiyat, yaratıcılık üstüne…

Günlerin Getirdiği bölümünde Murathan Mungan, ilk sayısı 1980’in Mart ayında yayımlanan Yeni İnsan dergisindeki bir “roman soruşturması”nı günyüzüne çıkarıyor. “Geçmişte yapılmış soruşturmalara şimdiki zamanın gözleri ve bilgisiyle dürbünün tersinden baktığımızda neler görülür? Aradan geçen zamanın bize kazandırdığı mesafenin serinliğinde eski soruşturmaların verilerine bakarken ne gibi sonuçlar çıkarılabilir?” diye soruyor Murathan Mungan.

edebiyathaber.net (29 Mart 2013)

Yorum yapın