Norbert Scheuer “Uğultu” adlı kitabından okuyor

Nisan 29, 2015

Norbert Scheuer “Uğultu” adlı kitabından okuyor

ugultu--ichthysin-pesinde--Front-1Norbert Scheuer, 4 Mayıs saat 19.00’da Goethe-Institut İstanbul’da Uğultu” adlı kitabından bölümler okuyacak.

Girişin serbest olduğu etkinlik Almanca. Moderasyon ve çeviriyi Cemal Ener üstleniyor.

Kitabın Münire Turan tarafından yapılan “Uğultu. Ichthys’in Peşinde” isimli Türkçe çevirisini 2014 yılında Dedalus Kitap yayımladı.

Kitap hakkında

Eskiden baba ve iki erkek kardeş birlikte balık tutmaya giderdi. Eifel’de, içinde yaşadıkları konukevinin arkasındaki dereden gelen su uğultusu kardeşlere hem bir şeyler hissettirir, hem de hayal dünyalarını zenginleştirirdi. Balık tutarken hep o devasa efsanevi balığı bekleyen baba uzun zaman önce öldü. Büyük kardeş Hermann aklını yitirdikten sonra bir hastaneye kaldırıldı, bundan sonrası için kaderinde ne yazdığı belirsiz. Küçük kardeş, romanın ben anlatıcısı, çocukluğunun geçtiği yerlere geri gelmiş, derede duruyor, balık tutuyor, ağabeyinin, kendisinin ve ailesini hayatını gözünün önünden geçiriyor. Dere kenarındaki çocukluk, ilk aşk, ailenin işlettiği konukevindeki garip misafirler, ağabeyin birkaç kez kaçmaya çalışması, işletmenin kapanması, dere ve balıklar, ağabeyin arasıra birlikte olduğu Hollandalı sevgilisinin ölümü ve cevapsız kalan gerçek babasının kim olduğu sorusu… Anlatıcı, yorgun ama canlı bir zihinle, hatıralardan, konuşmalardan, olaylardan ve gözlemlerden bir bütün oluşturmaya, bir açıklama bulmaya çalışıyor.

Yazar hakkında

1951 doğumlu Norbert Scheuer sistem programlamacısı olarak çalışıyor. Şimdiye dek çok sayıda edebiyat ödülü kazandı. “Flussabwärts” (2002), “Der Steinesammler” (yeniden basımı 2010), “Peehs Liebe” (2012) isimli romanları, “Kall, Eifel” (2006) isimli öykü kitabı ve C.H.Beck yayınevinden “Bis ich dies alles liebte” (2011) isimli şiir kitabı yayınlandı. “Uğultu: Ichthys’in Peşinde” (2009) isimli romanı Alman Kitap Ödülü’nün kısa listesine girmiş ve 2010’da Köln ve çevresi için “Kent İçin Bir Kitap” ödülüne layık görülmüştü. Norbert Scheuer Duisburg-Essen Üniversitesi (2011) ve Bonn Üniversitesi‘nde (Thomas Kling Edebiyat Kürsüsü 2014) edebiyat konferansları vermiştir. Georg K. Glaser Ödülü (2006), Düsseldorf Edebiyat Ödülü (2010) ve Siegburg Rhein Edebiyat Ödülü (2010) gibi çok sayıda edebiyat ödülü almıştır. 2015’te çıkan romanı “Die Sprache der Vögel” 2015 Leipzig Kitap Fuarı Ödülü‘nün edebiyat kategorisinde adaydı.

Adres: Goethe-Institut İstanbul, Kütüphane
Yeniçarşı Cad. 32 Beyoğlu – İstanbul

edebiyathaber.net (29 Nisan 2015)

Yorum yapın