Noam Chomsky’den ezber bozan bir gelecek kurgusu

Ocak 16, 2015

Noam Chomsky’den ezber bozan bir gelecek kurgusu

gelecegi-kurgulamakNoam Chomsky‘nin “Geleceği Kurgulamak” adlı kitabı İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı. 

Dünyada var olan düzeni kim kurguluyor? Yükselen yeni güçler kimler? Güç dengeleri bozulunca dünyada neler olacak? Biz daha bu soruları sorarken, cevapları kimler önceden belirledi?  Buzdağının ardında saklanan gerçekler neler ve bu gerçekler nelere gebe?

Sayısız sıfatının yanı sıra dünyanın önde gelen siyasi eleştirmenlerinden olan Noam Chomsky; 2007’den 2011’e kadar, Brezilya’dan Kore’ye, Ortadoğu’dan Afrika’ya, dünyanın dört bir köşesinde gelişen olayların ardında yatan gerçekleri irdeliyor ve dünyanın hâkimi olan süper güç Amerika Birleşik Devletleri’nin, bu sıfatını koruyabilmek adına uyguladığı çifte standartları gözler önüne seriyor.

Chomsky’ye göre, tarihi unutkanlık çok tehlikeli bir olgu, zira ahlaki ve entelektüel dürüstlüğü zayıflatmakla kalmıyor, aynı zamanda ortaya çıkacak yeni suçlar için de zemin hazırlıyor. Geleceği Kurgulamak, Chomsky’nin keskin ve ezber bozan yaklaşımıyla kaleme aldığı makalelerinden oluşan ve geleceği şekillendiren geçmişi unutmamak adına hazırlanmış bir derleme.

Noam Chomsky, 1928’de Philadelphia’da doğdu. Pennsylvania Üniver¬sitesi’nde okudu ve 1955’te dilbilim alanında doktora yaptı. MIT’ye girdi, dilin edinimi ve üretimi üzerine oluşturduğu kuramlarıyla uluslararası ün yaparak, 1976’da enstitü profesörü olarak atandı. Vietnam Savaşı sırasında, bir aktivist ve toplumsal entelektüel olarak ünlendi; Edward Herman ile birlikte yazdığı Rızanın İmalatı adlı kitabın 1988’de yayımlanmasıyla, önemli bir medya eleştirmeni olarak tanındı. 2001 Kasım ayında, konuya ilişkin tartışmasız en önemli kitaplardan biri olan 9/11’in yayımlanmasıyla, tarihteki diğer siyaset felsefecileri kadar, uluslararası çapta okunan ve vazgeçilmez bir ses haline geldi. Chomsky, dilbilim, felsefe, entelektüel tarih, çağdaş konular, uluslararası meseleler ve Amerikan dış politikası üzerine pek çok yazı yazmış ve konuşma yapmıştır. 2010’da Chomsky, Eduardo Galeano, Michael Hardt, Naomi Klein ve Vandana Shiva, uluslararası Occupy (İşgal Et) hareketince oluşturulan United for Global Democracy (Küresel Demokrasi için Birleşme) manifestosunun imzacıları oldular.

edebiyathaber.net (16 Ocak 2015)

Yorum yapın