Nitelikli bir kılavuz: Küçük yazarın el kitabı | Serkan Parlak

Haziran 14, 2019

Nitelikli bir kılavuz: Küçük yazarın el kitabı | Serkan Parlak

Zümrüt Bıyıklıoğlu’nun ilköğretim okulları için öykü yazım tekniklerini ele aldığı “Küçük Yazarın El Kitabı” nın genişletilmiş ve güncellenmiş yeni baskısı geçtiğimiz günlerde Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı. Uzun yıllardır çocuklara ve yetişkinlere yaratıcı yazarlık dersleri veren Bıyıklıoğlu, alandaki derinlikli birikim ve deneyimlerini ilgili öğretmen ve öğrencilerin yaratıcı yazarlık derslerinde faydalanabilecekleri tarzda nitelikli bir kaynak kitapta toplamış. Kitabın alandaki temel eksiklerden birini kapatmaya şimdiden aday olduğunu söyleyebilirim.

“Küçük Yazarın El Kitabı” özellikle ortaokul çağındaki çocuklar için bir kılavuz kitap niteliği taşıyor. Kitabın yapısını oluşturan kurmaca metin yaratım teknikleri yazar tarafından özlü biçimde sınıflandırılmış. Kurmacanın temel unsurları olan karakter yaratma, çatışma, olay örgüsü, zaman, mekân, dil ve anlatım gibi temel unsurlar kitabın ana bölümlerini oluşturuyor. Metnin dili yalın ve akıcı; kurgusu sağlam ve tutarlı, redaksiyonu titizlikle yapılmış, görsel malzeme kullanımı sınırlı, aktarılan yalın bilgiler güncel ve öğretici… Yazar okuyucularının seviyesine uygun bir dil tutturmayı başarmış. Teori ve pratik iç içe, dengeli biçimde kurgulanmış. Yazma teknikleri alıştırmalarla desteklenmiş. Bu bölümler çocukların notlar alıp yazabileceği biçimde tasarlanmış. Bu yaklaşım metnin öğretici mantığını uygulamalar, film, masal ve roman örnekleriyle dengeli bir hale getiriyor. Konularla ilgili olarak mantıklı şekilde yerleştirilen sorular zihin açıcı, ipucu başlığıyla sunulan öneriler ise gerçekçi ve dikkat çekici. Çocuk, yetişkin edebiyatı ve sinemasından seçilen örnekler ise okurlara hem tanıdık gelip hem de ilgilerini uyandıracak nitelikte.

Çocukların ve gençlerin hayal güçleri ve gözlem yeteneklerini farklı biçimlerde yeniden üretmelerinde yazma da iyi bir seçenektir. Yazmanın temel kalıplarını öğrendiklerinde ve uyguladıklarında daha nitelikli okuyucu ve yazar olmaları da söz konusu olabilecektir. Kurallar öğrenildikten sonra her türlü dönüştürülüp yeniden tasarlanabilir. Özellikle çocukların anadil bilincinin oluşumuna bağlı olarak nitelikli okuma ve yazmaya heveslenmeleri, potansiyellerini ortaya koymaları da çok önemlidir. Zümrüt Bıyıklıoğlu, kitabı aracılığıyla bir takım çantası veriyor okuyucularına. Aletleri tanıtıyor, kullanım konusunda özgür bırakıyor.

“Küçük Yazarın El Kitabı” çocuklar ve gençler için yaratıcı yazarlık konusunda alternatif bir başucu kitabı olmaya aday gözüküyor.

edebiyathaber.net (14 Haziran 2019)

Yorum yapın