Nilay Dalyan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 19, 2019

Nilay Dalyan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Kendi çocukluğumu düşünür oradaki kızı hep çok severdim. Bir gün ona bir şeyler söylemek, anlatmak istedim. Ardından kendi kızım oldu. Ona anlatmak istediklerim birikti. Kızımla birlikte tüm çocuklara söylenecek şeyler olduğunu da anladım. Söylediklerim bir çocuğun kalbine dokunsa ya da bir dakikalığına gülümsetse, iyi hissettirse… Beni çocuklara yazma konusunda motive eden bu ihtimaller. Bir de çocuklarla buluşmalarımız var. Seslendiğim kitleyi her gördüğümde onların coşkusu, eleştirilerini sunuş şekilleri ve dürüstlükleri beni büyülüyor. Bizi çocuklar kurtaracak biliyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuyabildiğim ilk kitap Cin Ali’ydi. Ona tutkuyla bağlanmıştım. Benim okumaya dair ilk adımımdı.  Ardından Andersen Masalları’nı okudum. Hala Kibritçi Kız’ı okuduğum an aklımda. Hayatta olabilecekler hakkında oldukça telaşlandığımı hatırlıyorum. O günlerden bana kalan bu hisle, edebiyat özelinde “Çocuklara neyi, nasıl anlatmalıyız ya da anlatmalı mıyız?” soruları üzerinde düşünüyorum.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Son zamanlarda okuduğum George Saunders’ın Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları kitabına hayran kaldım. Onu ya da öyle bir kitabı yazmış olmayı isterdim. Okuyan birkaç kişiyle kitabın etkileyiciliği hakkında konuştuk. Ama asıl isteğim kitabı okuyan bir çocuğun düşüncelerini dinlemek. Şimdilerde böyle bir çocuk arıyorum.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son John Boyne kitaplarından Zirvenin Dibindeki Çocuk’u okudum. Bazı kitaplar bende çok keskin tatlar bırakır. Bu da o kitaplardandı. Çokça soru sorduran buruk bir tat kaldı ardından. Çocuğun çocukluğunun yitip gittiği an ve yetişkinliğini şekillendiren çevre hakkında uzunca düşünmüştüm. Nazi Almanyası’nda bir çocuğun değişimini adım adım anlatan kitaptan bugünün dünyasında da çıkarılacak çok şey var.

edebiyathaber.net (19 Haziran 2019)

Yorum yapın