Nihan Temiz’den çocuklara: “Kanadımdaki Deniz”

Mayıs 24, 2016

Nihan Temiz’den çocuklara: “Kanadımdaki Deniz”

kanadimdaki_deniz_kapakNihan Temiz’in kaleme aldığı “Kanadımdaki Deniz”, 8 yaş ve üstü çocuklar için Mustafa Delioğlu’nun resimleriyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Nihan Temiz, Masal Koleksiyoncusu’ndan sonra genç okurları yeni bir kitapla buluşturuyor. Kanadımdaki Deniz’de bilinçsizce avlanma yapan balıkçılar yüzünden aç kalan martı kahramanlarımız, karınlarını doyurmak için kendilerini akıl almaz bir yolculuğun içinde buluyor.

Kanat, Akça, Pakça, Camgöz ve Çomar: Martıköy’ün mutlu martıları… İyi kalpli balıkçıları ve bereketli deniziyle neredeyse bir cennet olan köylerinde, bir gün beklenmedik şekilde aç kalan martı dostlar, çareyi Şimşek adlı meraklı bir martının peşine takılıp balık kamyonunu izlemekte bulurlar. Kanatlarındaki deniz kokusuyla dağları, gölleri, ovaları aşan martılar, sonunda denizden çook uzak, kocaman bir şehre, hem de bir balık haline geldiklerinde, maceranın daha yeni başladığının farkında bile değillerdir!

Sahil bölgelerinde yaşayan balıkçıl kuş türü martıların, denizi olmayan Başkent’teki sayıları arttı. Kıyı kentlerinden yola çıkan balık kamyonları üzerinde Ankara’ya gelen martılar, Balık Hali’nde besleniyor, Gençlik Parkı’nda konaklıyorSayıları kış aylarında artan martıların Başkent göçü, eylül ayında denizlerde avlanma yasağının sona ermesi ile başlıyor.” Öyküye martıların bu akıl almaz yaşam mücadelesini gözler önüne seren “gerçek” bir gazete haberi eşlik ediyor, genç okurları bu hikâyenin üzücü gerçekliğine tanık olmaya davet ediyor.

“Martılar, güvercin Peluş’un sözünü dinleyip kış bitene kadar Ankara’da kalmaya karar vermişlerdi. Doğru kamyonu bulsalar bile hemen gidemeyeceklerini anlamışlardı. Ama Ankara’nın kışının bu kadar sert geçeceğini hiç tahmin etmemişlerdi. ‘Kar deniyormuş bu soğuk taneciklere,’ diye tısladı Pakça. Çatıda oturmaya alışamamıştı bir türlü; pençesi kayıyor, sert rüzgârdan üşüdüğünü söyleyip duruyordu.

Nihan Temiz

1975 yılında Ankara’da doğdu. 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümün Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Beytepe Anaokulu’nda çalışmaya başladı. Masal Koleksiyoncusu ve Kanadımdaki Deniz adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (24 Mayıs 2016)

Yorum yapın