“Nietzsche’nin Sorrento Yolculuğu” yayımlandı

Ocak 15, 2016

“Nietzsche’nin Sorrento Yolculuğu” yayımlandı

NIETZSCHE_NIN_SORRENTO_YA_YOLCULUGU__page_001İtalyan araştırmacı Paolo D’Iorio’nun Nietzsche’nin Sorrento’ya yaptığı seyahati anlatan kitabı Nietzsche’nin Sorrento Yolculuğu Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Tanıtım bülteninden

Basel’de genç bir filoloji profesörü olan Nietzsche, 1876 sonbaharında arkadaşı Malwida von Meysenburg’un daveti üzerine Sorrento’ya gider. Güneye yaptığı bu ilk seyahat hayatının ve felsefesinin gidişatını değiştirecek bir keşfe dönüşür.

Nietzsche, Voltaire’e adadığı ve olgunluk döneminin de başlangıcı sayılan İnsanca, Pek İnsanca kitabının redaksiyonuna Sorrento’da başlar. Alman düşünür bu seyahatin ardından Basel’deki kürsüsünü bırakacak, güneyde yaşadıklarının etkisi altında İsviçre, Fransa ve İtalya’da gezgin bir filozof yaşantısı sürmeye başlayacaktır.

Ünlü düşünürün yaşadığı bu önemli değişimin kaleme alındığı Nietzsche’nin Sorrento Yolculuğu’nda, Nietzsche’nin arkadaşları Paul Rée ve Albert Brenner’le beraber yaptıkları okumalar, tartışmalar, gezintiler ve keşifler anlatılıyor. Yazar, filozofun yaratıcılığını körükleyen neşeli ve samimi sosyalliğini okurlara yeniden yaşatıyor.

Paolo D’Iorio

Institut des Textes et Manuscrits Modernes’de (CNRS/ENS, Paris) araştırmacıdır. Nietzsche uzmanı olan D’Iorio, özellikle onun sonsuz dönüş düşüncesi üzerine çalışmıştır. Almanca Nietzsche referanslarının elektronik versiyonunu ve Nietzsche’nin elyazmalarının tıpkıbasımını yayımlamış, Fransa’daki Pléiade baskısına katkıda bulunmuştur.

edebiyathaber.net (15 Ocak 2016)

Yorum yapın