New York Halk Kütüphanesi’nden “Tuhaf Objeler” Koleksiyonu

Kasım 2, 2018

New York Halk Kütüphanesi’nden “Tuhaf Objeler” Koleksiyonu

Kayıp Rıhtım‘dan Elif Laçin Aytaç’ın haberine göre, New York Halk Kütüphanesi’ndeki bu parçalara mutlaka göz atmak isteyeceksiniz! Virginia Woolf’un bastonu, Charles Dickens’ın zarf açacağı, Walt Whitman’ın saçı ve dahası…

Yazarlara ait ilginç nesneler, Berg Koleksiyonu ile meraklıların beğenisine sunuluyor!

New York Halk Kütüphanesi, devasa arşivinin yanı sıra New York şehir kültürüne ait önemli bir faktör olmasıyla tanınıyor. Bu kütüphane, basılı materyallerin dışında ilginç nesnelere de ev sahipliği yapıyor. 35 bin parçadan oluşan Berg Koleksiyonu da bu koleksiyonlardan bir tanesi.

Realia” arşiv biliminde standart kategorilere girmeyen günlük nesneleri tanımlamak için kullanılan bir tabir. Berg Koleksiyonu da realia’nın önemli örneklerinden bir tanesi. Koleksiyonda Virginia Woolf’un bastonundan Mark Twain’in kalemine, Walt Whitman’ın saçından Nabokov’un kelebek çizimlerine dek pek çok ilgi çekici nesne bulunuyor.

Berg Koleksiyonu, adını Henry ve Albert Berg isimli iki kardeşten alıyor. Arşiv esasen 40’larda Berg kardeşlerin kütüphaneye yaptığı bağışla birlikte ün kazanmış. İçindeki elyazmalarıyla araştırmacılar için önemli bir kaynak olan koleksiyon, küratörler için de büyük bir önem taşıyor.

Ne yazık ki günümüzde bu koleksiyonu görmek için New York Halk Kütüphanesi’nden randevu almak gerekiyor, fakat son yıllarda randevu şartlarının esnetilmiş olması, ilgilileri sevindirecek bir haber. Bunun yanı sıra kütüphane yönetiminin 2020’ye dek bu hazineleri Gottesman Hall’da sergilemek gibi bir planı da bulunmakta.

edebiyathaber.net (2 Kasım 2018)

Yorum yapın