Necati Tosuner’den çocuklara öyküler: Yaz Sevenler Kış Sevenler

Ağustos 20, 2019

Necati Tosuner’den çocuklara öyküler: Yaz Sevenler Kış Sevenler

Necati Tosuner’in çocuklara yazdığı “Yaz Sevenler Kış Sevenler” adlı öykü kitabı, 8 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Her mevsimin öyküsü çocuklukta güzel!

Çağdaş edebiyatımızı zenginleştiren eserleriyle sevilen, kısa öykünün büyük ustası Necati Tosuner, yeni kitabında çocukların büyüme yolculuğunda karşılaştığı duyguları öyküleştiriyor. Eşsiz bir dil ve anlam işçiliğiyle kaleme aldığı öykülerde, bazen Marmara Denizi’nin iki ucunda durarak, bazen de en iyi arkadaşla geçirilen mevsimlerin unutulmaz anlarının adeta fotoğrafını çekerek, yaşam üzerine düşündürüyor. Kusursuz ve duru Türkçe’siyle edebiyatımıza sayısız eser kazandıran Tosuner’in öyküleri umut, özlem, aile, sevgi ve oyun gibi, çocukluğun iz bırakan duygu duraklarına uğruyor. Yalın ve etkileyici kitaplarıyla çocuk ve gençlik edebiyatına derinlik katan usta yazar, dantel gibi dokuduğu yeni öykülerini her yaştan okura sunuyor.

Çocukluğun içinden geçen duyguları, hayalleri ve anları çocukların gözünden aktaran, birbirine bağlı 9 öykü: Kaymak, Adı Barış, Ne İstiyor Bu Ceren?, Geçmiş Yazdan Kalma Bir Şirinlik, Bu Şaban Başka Şaban, Parayı Sever misin?, İpek Gökşen Diye Kâküllü Bir Kız, Yazarın Armağanı, Marmara Denizi Arada.

Necati Tosuner, 1944’te Ankara’da doğdu, iki yıl Almanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönerek Derinlik Yayınları’nı kurdu ve yönetti. 1983’ten sonra reklam şirketlerinde metin yazarı olarak çalıştı. “İki Gün” adlı öyküsüyle 1971 TRT Öykü Başarı Ödülü’nü, Sancı.. Sancı… adlı eseriyle 1978 TDK Roman Ödülü’nü, “Armağan” adlı öyküsüyle 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, Güneş Giderken adlı eseriyle 1999 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, Elde Kitap adlı eseriyle 2006 Ömer Asım Aksoy Deneme Ödülü’nü, Kasırganın Gözü adlı romanıyla 2008 Attilâ İlhan Ödülü’nü ve Susmak Nasıl da Yoruyor İnsanı adlı kitabıyla 2014 Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü’nü kazandı. Çocuklar için iki kitap halinde yazdığı “Keleş Osman’ın Maceraları” (1977) Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonunda Keleş Osman (2008) adıyla tek kitapta toplandı. 2011 Türkân Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri Sanat Dalı Jüri Özel Ödülü’ne değer görülen Arda’nın Derdi Ne? (2010) ve Dur Bakalım Petek (2012) adlı çocuk romanlarının ardından, ilk kez 1977’de okurla buluşan çocuk öyküleri Dayım Balon Olmuş… da (2013) Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. Çocuklar için Kitabın Adı (2015) romanının ardından yazdığı Çırpınışlar (2016) adlı öykü kitabını son olarak çocuklar için yazdığı yeni bir öykü kitabı izledi: Yaz Sevenler Kış Sevenler (2019). Şiirsel yalınlık içindeki kusursuz Türkçe’siyle kısa öykü türünün ustalarından sayılan Tosuner, İstanbul’da yaşıyor ve her yaş için yazmayı sürdürüyor.

edebiyathaber.net (20 Ağustos 2019)

Yorum yapın