Nazım Hikmet neyi engelledi?

Haziran 5, 2015

Nazım Hikmet neyi engelledi?

nazimNazım Hikmet’in 1963 yılında Sovyet Edebiyatı Enstitüsü’nün kapanmasını engellediği iddia edildi.

Rus şairi Aleksandr Olşanski, Nazım’la ilgili anılarını internet sayfasında paylaştı. 1960-1963 yıllarında Sovyet Edebiyat Enstitüsü’nde faal öğrenci olan Olşanski, Nazım’ın okulu çok sevdiğini ve sık sık öğrencilerle bir araya geldiğini anlattı. Şair, “Bu görüşmelerin birinde Nazım genç edebiyatçılardan şu anda ne ile uğraştıklarını sordu. Öğrenciler ‘sınavlara giriyoruz’ deyince Nazım kızdı: ‘Ne sınavı?! Yazarın ne sınavı olabilir?! Yazarın tek sınavı kitaptır!’ diyerek tepkisini dile getirdi.”

Şair Olşanski, Nazım’ın “Çocuklar isyankar olunuz! Yaşlandığınızda bazı şeyleri savunmak için isyankarlık lazım. Gençliğinizde karşı geldiğiniz bu şeyleri yaşlandığınız da savunacaksınız.” dediğini aktardı.
Şaire göre görüşmelerden bir kaç hafta sonra dönemin Sovyet lideri Kruşçev, Edebiyat Enstitüsü’nü kapatmaya karar verdi. Kruşçev genç yazar ve şairlerin sosyal toplumsal olaylarda daha faal olmasından ve bazen politikaları eleştirmesinden rahatsız idi.

Olşanski, 23 Mayıs 1963’te öğrencilerin Nazım’ın “isyankar olun” tavsiyesini hatırlatarak eylem yaptıklarını ifade etti. Öğrencilerin tepkisi üzerine Kruşçev, geri adım atarak Edebiyat Enstitüsü’nü kapatmaktan vazgeçti.
Rus basını Olşanski’nin 23 Mayıs öğrenci eyleminin organizatörlerinden biri olduğuna işaret ediyor. 75 yaşındaki şair Olşanski, Rus edebiyat dünyasının duayenlerinden biri olarak biliniyor.

edebiyathaber.net (5 Haziran 2015)

Yorum yapın