Nazım Hikmet karikatür sergisi açıldı

Ocak 17, 2019

Nazım Hikmet karikatür sergisi açıldı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği, Karikatürcüler Derneği ve Türk Rus Proje Geliştirme Derneği işbirliğiyle Nazım Hikmet’in 117’nci yaş gününde dünyaca ünlü karikatürcülerin eserlerinden oluşan “Nazım Hikmet Karikatürleri Sergisi” açıldı. Sergi, Nazım Hikmet ve A.C. Puşkin Sanat Merkezi’nde bir hafta boyunca katılımcıları ağırlayacak.

‘MÜCADELESİNE SAYGI DUYUYORUZ’

Açılış törenine Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Aleksandr Sotniçenko. Türk-Rus Proje Geliştirme Derneği Başkanı Ivan Starodubtsev, Türk-Rus Proje Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Çınar, Türk- Rus Dostluk Cemiyeti temsilcilileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Karikatürcüler Derneği Başkanı mimar Metin Peker, “Nazım hepinizin bildiği gibi büyük bir vatan şairiydi. Hiç hak etmediği olaylara maruz kalıp ülkemizi terk etmiştir. Mücadelesine saygı duyuyoruz. Burada gördüğünüz eserler dünyanın çok ünlü karikatür sanatçılarının çizgileriyle, Nazım Hikmet karikatürleridir. Böylesine keyifli bir olaya omuz verdikleri için bütün karikatürcü dostlara teşekkür ediyorum” dedi.

‘KARŞILIKLI OLARAK KÜLTÜRLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ’

“Bugün Nazım Hikmet yaşasaydı 117 yaşında olacaktı. Onun şiirlerindeki özgürlük ve vatan hasretini biz yüreğimizde yaşatıyoruz” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise şunları söyledi:

“2019 çok önemli bir yıl Türk-Rus dostluğunun 100’üncü yılı. Biz de Rusya Mimarlar Birliği ve Türk Rus Proje Geliştirme Derneği ile 3 yıllık bir protokol yaptık ve karşılıklı olarak kültürlerimizi paylaşacağız. Sonrasında da Türkiye’deki Rus mimarlar tarafından yapılan yapıların envanterini çıkaracağız. Kars’ta çalışma yapacağız ve Rusya’da da, Türkiye ile ilgili eserleri ortaya çıkarmaya çalışacağız. Karşılıklı ortak kültürel mirasımızı sizlerle buluşturmaya çalışacağız.”

‘TÜRKİYE ÇAPINDA SERGİLEMEK İSTİYORUZ’

Türk-Rus Proje Geliştirme Derneği Başkanı Ivan Starodubtsev da, “Bugün çok önemli bir adım atıyoruz. Çünkü bu sergiyi sadece Ankara’da değil bütün Türkiye çapında sergilemek istiyoruz. 3 Haziran’da Nazım Hikmet’in mezarını ziyaret edeceğiz. İnşallah bu sergiyi parlamentoya da sunacağız” diye konuştu.

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Aleksandr Sotniçenko ise “Türkiye için Nazım Hikmet, Rusya için Puşkin gibi önemlidir. Nazım Hikmet Türkiye için yeni Türkçe, Puşkin Rusya için yeni Rusya kurdu. Ama Rusya ve Türkiye ilişkileri için Nazım Hikmet gibi bir figürü yok. Çünkü o hem Türkiye’de yaşadı Türkçe yazdı ama Rusya’da yaşadı ve Rusya’da şimdi yatıyor. Yaşasın Nazım Hikmet” dedi.

Kaynak: Gazete Duvar (17 Ocak 2019)

Yorum yapın