Nâzım Hikmet ile Don Quijote: İki Yaratıcı Asilzadenin Arzu Serüvenleri

Nisan 1, 2015

Nâzım Hikmet ile Don Quijote: İki Yaratıcı Asilzadenin Arzu Serüvenleri

T6208-nh2mt+%282%29Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezinin düzenlediği, Mahmut Temizyürek’in vereceği “Nâzım Hikmet ile Don Quijote: İki Yaratıcı Asilzadenin Arzu Serüvenleri” başlıklı konferans, 6 Nisan saat 16.00’da Rektörlük Konferans Salonu’nda yapılacak.

Konferans, “Gençliğinden bu yana, önce ‘fedai ruhlu’ sonra da ‘Don Kişot karakterli’ bir devrimci” olan Nâzım ile Cervantes’in destansı kahramanı Don Quijote arasındaki benzerlikleri, “iyilik, doğruluk, güzellik, haklılık” adına savaştaki ortaklıklarını konu alıyor.

Temizyürek bu benzerliği “Don Quijote’un ‘bu yoz çağ’ dediği kapitalizme karşı üstlendiği görev ile Nâzım’ınki içerikte aynıydı. Don Quijote’un ‘mutlu çağ’ diye bildiği, geçmişte kalmış, bugünse acilen kurulması gereken ‘komünal ütopya altın çağı’nın bir benzerine Nâzım, varılacak olan ‘komünizm çağı’ diyordu. Bu uğurda, tıpkı yaşlı şövalye gibi, 19 yaşından bu yana bu çağın gerçekleşmesi için bütün yaşamını adıyordu. Ortak mottoları şuydu: İyilik, doğruluk, güzellik, haklılık için savaşımda ‘şerefle’ yaşamak!” sözleriyle ifade ediyor.

edebiyathaber.net (1 Nisan 2015)

Yorum yapın