Müzik Endüstrisi, ekonomi ve hayata dair ne söylüyor?

Temmuz 6, 2020

Müzik Endüstrisi, ekonomi ve hayata dair ne söylüyor?

Alan B. Krueger’in Müzikonomi adlı kitabı, Ergin Özler çevirisiyle Mundi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Obama döneminin ekonomi başdanışmanı, iktisat profesörü Alan B. Krueger, Müzikonomi’de müzik endüstrisinin çeşitli yönleriyle fotoğrafını çekerken, buradaki eşitsizliklerden yola çıkarak dünya ekonomisine dair teşhis ve önerilerde bulunuyor.

“Müzik Kütüphanesi”nin ilk kitabı mart ayının başında çıktığında, 2020 yılının dünyayı durduracak bir salgınla “taç”lanmak üzere olduğunun farkında değildik. Yüz binlerce insanın hayatına mal olan küresel salgın, müzik endüstrisini de kökünden değiştirecek gibi görünüyor: Canlı müzik bir daha eskisi gibi olacak mı? Bu dönemde insanların ne kadarı bir araya gelerek eğlenmek isteyecek? Evden yapılan canlı yayınlar ve bu yayınların çoğunlukla “bedava” olması, dinleyicinin/izleyicinin kafasında performansın anlam ve önemine dair bir erozyona yol açacak mı? Müzisyenler, teknisyenler, ışıkçılar nasıl para kazanacak? Müzik, dünyanın en ucuz şeyi olmaya devam mı edecek, yoksa daha da mı ucuz olmalı? Peki müziksiz bir dünyayı birkaç gün deneyimlemek, acaba toplumun geri kalanına başka bir fikir verir miydi? Ve herkesi farklı farklı vuran bu salgın sırasında, müziğin bize nasıl güç, şifa ve dayanma gücü verdiğini bir kez daha görmedik mi?

Müzik sektörünün dertleri giderek büyüyor ve dünya müzik çevreleri bu dertleri toplumun gündemine getirmenin yeni yollarını arıyor. Elinizde tuttuğunuz kitap, çok sıra dışı bir yazarın, çok yeni ve bu konular açısından çok önemli bir kitabı. 

ALAN B. KRUEGER, Princeton Üniversitesi James Madison Programı’nda Siyasal Ekonomi profesörü ve Başkan Obama’ya bağlı Ekonomik Danışmanlar Komisyonu’nun başkanlığını, 2009-2010 yıllarında ABD Hazine Bakanlığı’nın ekonomik politikalar sekreter yardımcılığını ve başekonomistliğini yaptı. Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi’nin üyesi ve Moynihan Ödülü’nün sahibi oldu.

ERGİN ÖZLER, Berklee College of Music’in Profesyonel Müzik Bölümü’nden meslek ve İTÜ’nün Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nden Ses Tasarımı ve Mühendisliği yüksek lisans diplomalarını aldı. İstanbul SAE ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde müzik teknolojisi ve ses tasarımı dersleri verdi. Bilfiil ses mühendisi olarak çalıştığı 20 yılda çok sayıda tanınmış sanatçının albüm ve 45’liklerini kaydetti.

edebiyathaber.net (6 Temmuz 2020)

Yorum yapın