Mustafa Çevikdoğan’dan kara mizah yüklü öyküler: “Temiz Kâğıdı”

Aralık 6, 2017

Mustafa Çevikdoğan’dan kara mizah yüklü öyküler: “Temiz Kâğıdı”

Mustafa Çevikdoğan’ın “Temiz Kâğıdı” adlı öykü kitabı Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Salondan gelen kahve makinesi sesiyle uyandı. Yatağında doğrulup oda kapısına baktı, kapı kapalıydı. Sekiz yıldır yalnız yaşıyordu bu evde ve misafiri olmadığı sürece yatak odasının kapısını kapatmazdı. Hatırladığı kadarıyla misafiri yoktu. Hem Birgül’ün kahve makinesi de yoktu. Uyku sersemliğiyle, kapalı kapının ardından gelen seslere kulak kabarttı. Salonda birileri vardı.”

Mustafa Çevikdoğan’ın öyküleri ilk defa Temiz Kâğıdı’nda bir araya geliyor. Bir kısmı daha önce çeşitli dergilerde yayımlanmış olan, incelikle işlenmiş on üç öykünün yer aldığı Temiz Kâğıdı, hicivli bir dille insanlara rutinlerini ve değer yargılarını sorgulatıyor.

Bir şehir inşaat makinelerinin tekerleri altında can çekişiyor, bir ülke hiç bitmeyecekmiş gibi görünen bir kargaşa içinde kendiyle boğuşuyor. Cevaplar havada uçuşuyor ama kimsenin doğru soruları sormaya cesareti yok. Temiz Kâğıdı’nda, bu curcunada ezberleri bozulan insanların öfkeleri, kafa karışıklıkları ve kendilerine yeni ezberler oluşturmaları anlatılıyor.

Bir sabah uyandığında salonunun bir üçüncü nesil kafeye dönüştüğünü gören kadının evini geri alma çabası, otobüste arkaya ilerlemeyenlerle önde sıkışanların arasındaki bir  kavgayla başlayıp tüm ülkeye yayılan büyük savaş, yemekte dilini ısırdıktan sonra bu unutulmuş organıyla aklına geleni söylemeye başlayan adamın yükselişi ve çöküşü, de da bağlaçlarını doğru yazanların yanlış yazanların zulmüne karşı organize olmak zorunda kalışı… Çevikdoğan, kara mizah yüklü öykülerinde toplumsal kültürdeki absürtlükleri su götürmez bir açıklıkla ortaya koyuyor.

Bu öykülerin kahramanları eğitimin, bürokrasinin, toplumsal baskıların yüzlerce yıllık enkazının altından ses veriyor: “Ben buradayım sayın yazar, sen neredesin acaba?

MUSTAFA ÇEVİKDOĞAN, 1984’te Sivas’ta doğdu. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi mezunu. ğNatamaİzafiÇün’Nepal Fanzin gibi yayınlarda öyküleri yer aldı. 2005’ten beri yayıncılık yapıyor.

edebiyathaber.net (6 Aralık 2017)

Yorum yapın