Murakami, “bitsin artık bu çile” diyor

Ocak 1, 1970

Murakami, “bitsin artık bu çile” diyor

Japon yazar Haruki Murakami -yedi kez kazanamadığı ve bu yıl da aday gösterildiği- alternatif Nobel Ödülü’nden çekildi. Böylelikle, Neil Gaiman’ın kazanma şansı iyice yükseldi.

Eğer Nobel Edebiyat Ödülleriyle ilgili son gelişmeleri takip ediyorsanız bu son derece saygın etkinliğin hiç de saygın olmayan olaylar yüzünden bir hayli çalkantıda olduğunun farkındasınızdır. Zira geçen yılın nisan ayında yaşanan bir cinsel taciz skandalı yüzünden İsveç Akademisi dağılmış, Nobel Ödülleri ise 75 yıl aradan sonra ilk kez ertelenmişti.

Ama daha sonra, gönlü buna razı gelmeyen bir grup İsveçli edebiyat âşığı geçici olarak The New Academy adında geçici bir kurul kurdu ve bu yılki Nobel Ödülü’nün sahibini kendileri belirlemeye karar verdi. Adaylar arasında da iki büyük isim vardı: Neil Gaiman ve Haruki Murakami.

Murakami‘nin Nobel’e daha önce altı kez aday gösterildiği fakat bugüne dek hiç kazanamadığı gerçeği, “Acaba bu kez de ödülü Gaiman’a mı kaptıracak?” sorularını doğurmuştu akıllarda. Gelin görün ki Japon yazar bu tartışmalara erkenden son verdi ve adaylıktan çekildiğini açıkladı. Gerekçe olarak sadece, “Kitabıma odaklanmak ve medyanın ilgisinden uzaklaşmak istiyorum,” demiş kendisi. Ancak bazı kesimler alternatif bir kurulun vereceği Nobel’den bilerek vazgeçtiğini ve olur da İsveç Akademisi sorunlarını çözüp Nobel’i dağıtmaya kaldığı yerden devam ederse asıl ödülden mahrum olmamak için bunu yaptığını ileri sürüyor.

Öte yandan bu gelişme Neil Gaiman‘ı büyük oranda rakipsiz bıraktı. Her ne kadar karşısında Maryse Conde ve Kim Thuy olsa da büyük bir sürpriz yaşanmadığı takdirde Gaiman’ın ödülü kucaklayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

The New Academy’nin vereceği Nobel’in daha sonra İsveç Akademisi tarafından tanınıp tanınmayacağı henüz belirsiz elbette. Ama yeni kurulun ödüle ısrarla “Nobel” demesi ve geleneği devam ettirmeyi amaçlamaları arzularının bu yönde olduğunu gösteriyor. Bekleyip göreceğiz…

 

Yorum yapın