Munro, Nobel’i almaya gitmeyecek | Zeynep Heyzen Ateş

Ekim 22, 2013

Munro, Nobel’i almaya gitmeyecek | Zeynep Heyzen Ateş

Çizer: Alp İz

Alice Munro Nobel törenine katılmayacak.

Sağlık sorunları gerekçesiyle.

“Ödülü onun adına kimin alacağı henüz belli değil” demiş Nobel komitesi.

Alice Munro 82 yaşında. Kanada’da yaşıyor. Belki uçağa binmesine doktorlar izin vermemiştir, niye bunları yazıyorsun diyebilirsiniz.
Haksız da olmazsınız, yazarın The Guardian’a yaptığı açıklama kısa ve öz. “Sağlık sorunum nedeniyle İsveç’e gidemeyeceğim.”

Ama Nobel’i aldığına ne kadar sevindiğiyle ilgili o gazeteden bu gazeteye koşmayan, hatta kendisine koşan gazeteleri bir iki kelimeyle ve bazen o kadarını bile vermeksizin kovan bir yazardan bahsediyoruz.

Bu ödül, Munro’ya değil, Penguin Random House birleşmesine; Amazon ve Apple yani Amerika karşısında Avrupa’yı temsil eden yayınevine verilmiştir yorumları var. Komitenin, ödülü onun yerine kimin alacağının henüz belirlenmediğini duyurmasıysa daha da ilginç.

Çünkü…

Hatırlayalım, Nobel komitesi 87 yaşındaki Doris Lessing ödülü almaya gelemeyeceğini (sağlığı bozulmuştu ve doktorlar seyahat etmesine izin vermiyordu) duyurduğunda ne yapmıştı?

Ödülü Lessing’in ayağına götürmüştü.

Spekülasyon yapmak gibi bir amacım yok.

Komite herkesin ayağına gitmek veya herkese eşit davranmak zorunda değil. “Akıl sağlığım törene katılmama elvermiyor” diyen Elfriede Jelinek’e götürmemişlerdi örneğin.

Ama o ödülü Munro adına, Penguin Random House CEO’su Markus Dohle alırsa, bunun da adını koymak gerek…

Zeynep Heyzen Ateş – edebiyathaber.net (22 Ekim 2013)

Tüm yazıları >>>

Yorum yapın