“Mülteciler Giderken: Türkiye ve Avrupa Arasında Mülteci Politikaları” semineri 7 Ekim’de

Eylül 7, 2015

“Mülteciler Giderken: Türkiye ve Avrupa Arasında Mülteci Politikaları” semineri 7 Ekim’de

goksunMSGSÜ Çarşamba Seminerleri, #Sınır teması kapsamında 7 Ekim 2015 Çarşamba 11:00’de MSGSÜ Fındıklı Kampüsü / Video Konferans Salonu’nda yazar ve editör Göksun Yazıcı’nın “Mülteciler Giderken: Türkiye ve Avrupa Arasında Mülteci Politikaları” başlıklı semineriyle sürüyor.

Göksun Yazıcı’nın, Urfa ve Hatay’da 8 ay boyunca mültecilere psiko-sosyal destek verme, ani mülteci akımlarında travma ilk yardımı sunma gibi görevler üstlenmiş biri olarak sahada birinci ağızdan dinlediği yaşam öykülerini de dahil edeceği sunuşunun tanıtım metninden:

“Türkiye, 2011 yılında beri Türkiye’de olan mültecileri onlar denizlerde ve karada ölümü göze alarak Avrupa yoluna çıktıklarında gördü. Daha önceki yıllarda sokaklarda dilenci ve evsiz olarak görülen mülteciler, zihinlerde ve vicdanlarda şimdi olduğu gibi büyük bir yankı uyandırmamıştı. O halde karşımızda iki soru var: Birincisi, mülteciler neden gidiyor? Neden kalmak istemiyorlar? İkincisi, yıllardır mültecilerin yaşadığı Türkiye, mülteci meselesine neden şimdi gözlerini açtı? Denizde mültecilerin cenazelerine karşı yükselen vicdani tepkinin ülkemizde hala yaşayan mültecilere yönelmesi neden zaman alıyor? Eğitim, barınma ve sağlık gibi temel hizmetlere teoride sahip olan mültecilerin gidiş nedenleri nelerdir? Avrupa’da ne bulmayı umuyorlar ve muhtemelen ne bulacaklar?

Giden mültecilere gözümüzü dikip, kalanları gözden kaçırmayalım. Binlerce mülteci gidiyor olsa da hala milyonlarca mülteci ülkemizde yaşıyor. Bu mülteciler hangi illeri neden tercih ediyor? Urfa, Kilis, Hatay ve Antep’te yaşama koşulları neler? Şehirler mülteci nüfusundan nasıl etkileniyor ve nasıl tepkiler veriyor? Bütün bunları konuşarak, önümüzdeki günlerde mültecilerle birlikte neler yapabileceğimizi, nasıl yaşamsal politikalar yaratabileceğimizi, şehirlerimizdeki ortak yaşamı düşünmeyi amaçlıyoruz.”

İletişim

http://www.carsambaseminerleri.org

http://www.facebook.com/carsambaseminer

http://www.twitter.com/carsambaseminer

edebiyathaber.net (5 Ekim 2015)

Yorum yapın