Mucit adayları ve büyücü çırakları için 47 muhteşem deney

Ağustos 7, 2017

Mucit adayları ve büyücü çırakları için 47 muhteşem deney

Jesse Goossens’in Kola Fıskiyeleri ve Sıçrayan Boya Bombaları adlı kitabı, Seda Ateş çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bu yaz evinizi bir laboratuvara çevirebilir, ebeveynlerinizin gözetiminde yapacağınız rengârenk bilimsel deneylerle bilim dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz! Jesse Goossens’in 47 muhteşem deneyi basit talimatlar ve yararlı bilgiler eşliğinde bir araya getirdiği kitabı genç okurlar için raflarda.

Evinizi ya da bahçenizi kolayca bulabileceğiniz malzemelerle boya bombaları, kola balonu veya filler için diş macunu yapmak üzere bir laboratuvara çevirmeye ne dersiniz?

Kristallerin büyümesine, yanardağların patlamasına, CD’lerin uçmasına müsaade edin. Kendi lav lambanızı yaratın ya da bir yumurtayı nasıl sıçratabileceğinizi keşfedin!

Jesse Goossens 47 muhteşem deneyi basit talimatlar ve yararlı bilgiler eşliğinde bir araya getirdi. Daha fazla şamata içinse, illüstratör Linde Faas fırçasını konuşturdu! Ve sonunda, mucit adayları ve büyücü çırakları için bu şenlikli kitap ortaya çıktı!

Bu rengârenk bilimsel deneyleri ebeveynlerinizin gözetiminde yapmanızı öneririz.

*

“KOLA BALONU

KOLA, BALONUNUZU PATLATACAK MI?

NELER GEREKLİ?

Bir şişe kola (en iyi sonucu diyet kolayla elde edersiniz) ya da başka bir gazlı içecek  | balon  | tuz  |  çay kaşığı

NASIL YAPALIM?

Birkaç çay kaşığı tuzu balonun içine boşaltın, etrafa dökmemeye dikkat edin.

Kola şişesini açın ve balonu olabildiğince hızlı bir biçimde şişenin ağzına geçirin. Balonu dik tutmaya çalışın, böylece tuz kolanın içine dökülecektir. Sonra seyredin neler olacak.

Bir şey olmadı mı? Bir de tuz yerine şekerle deneyin bakalım. Herhangi bir değişiklik fark ettiniz mi?

 

NASIL OLUYOR?

Kola karbondioksit içerir. Şişeyi açtığınızda duyduğunuz fıssss sesinin sebebi budur.

Kolaya tuz (ya da şeker) eklerseniz, karbondioksit taneciklere Tutunacak ve gaz açığa çıkacaktır. Bu da kolanın köpürmesine ve balonu şişirmesine neden olur. Eğer balonunuz patlamazsa, kola köpüklerinin yavaş yavaş yok olduğunu göreceksiniz. Gazı kaçan kola tekrar şişenin içinde birikecektir.

Jesse Goossens (yazar) 1969 yılında Hollanda’da doğdu. İki çocuk annesi olan ve Rotterdam’da yaşayan yazar Lemniscaat adlı Hollandalı bir yayınevinde editörlük ve çevirmenlik yapıyor. Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan Kola Fıskiyeleri ve Sıçrayan Boya Bombaları ile Kitap Saati Yayınları’ndan çıkan Zıplayan Penguenler ve Kıkırdayan Sırtlanlar yazarın Türkiye’de okurla buluşan iki çocuk kitabı. Yazarın kaleme aldığı diğer kitaplar: “1000 Things about Holland”, “Plastic Soup, Right To Play”, “It’s a Wonderful Life”, “Nog één kieteltje: handpopboek”, “Spurting Arteries & Flooding Oceans: What to do in case of disasters great and small”.

Linde Faas (çizer) 1985 doğumlu sanatçı, Hollanda’nın Breda şehrinde yer alan Güzel Sanatlar Akademisi’nden onur derecesiyle mezun oldu. Animasyon ve illüstrasyon çalışmalarıyla sanat üretimini sürdürmektedir.

edebiyathaber.net (7 Ağustos 2017)

Yorum yapın