Montesquieu’nün büyük hicvi “İran Mektupları” yayımlandı

Ağustos 18, 2015

Montesquieu’nün büyük hicvi “İran Mektupları” yayımlandı

İRAN+MEKTUPLARI_kartonMontesquieu’nün büyük hicvi “İran Mektupları”, Berna Günen’in çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Âli Yücel Klasikler dizisinden yayımlandı.

Siyaset ve hukuk felsefesine yaptığı katkılarla tanınan Montesquieu’nün “İran Mektupları” isimli eseri ilk yayımlandığı dönemde yazara büyük ün getirmiş bir mektup-roman.

Montesquieu dünyayı keşfetmek üzere İran’dan yola çıkıp Fransa’ya gelen iki İran soylusunun başta sarayla, büyükelçilerle, din adamlarıyla, büyükelçilerle yazışmalarını romandakine yakın bir olay örgüsü yaratma çabasıyla bir araya getiriyor. Doğu’nun Batı’ya dair tecrübelerini anlattığı bu mektuplar, aynı zamanda Doğu’nun gizemli saray yaşamına dair de tezler içeriyor.

Bu eser aynı zamanda Monstesquieu’nün daha sonra yazdığı ve başlıca eseri kabul edilen “Kanunların Ruhu”nda ele aldığı bazı fikirleri en ham halleriyle görme imkânını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bir Aydınlanma Dönemi düşünürünün Doğu’ya, İslam’a bakışına dair de fikir edinmemizi sağlıyor.

Montesquieu (1689-1755): Aydınlanma döneminin önemli düşünürlerindendir. Kanunların Ruhu isimli eseri başta olmak üzere siyaset kuramına büyük katkılar yapmış, iklim teorisiyle bu alana antropolojik bir soluk getirmiştir. Devlet tanımları, devletin işleyişi, despotizm, toplumsal katmanlar, kölelik vs. gibi konularda geçerliliğini asla yitirmemiş temel önermelerin sahibidir. Bunların başında günümüz anayasaları şekillendiren “kuvvetler ayrılığı” ilkesi gelmektedir. İran Mektupları, dünyayı keşfetme arzusuyla Fransa’ya giden iki İran soylusunun mektuplarından oluşur. Devlet, toplum, kültür, demografi vs. konuları çarpıcı anekdotlarla işleyen bu hiciv, ilk kez 1721 yılında roman olarak yayımlanmış, Monstesquieu’ye büyük ün kazandırmıştır.

edebiyathaber.net (18 Ağustos 2015)

Yorum yapın