Mizah dergileri ve karikatür üzerine arşivlik bir çalışma: “Muhalefet Defteri”

Temmuz 7, 2017

Mizah dergileri ve karikatür üzerine arşivlik bir çalışma: “Muhalefet Defteri”

Levent Cantek ve Levent Gönenç’in yazdığı, “Muhalefet Defteri – Türkiye’de Mizah Dergileri ve Karikatür” adlı çalışma YKY tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

“Gündelik dilimize ve alışkanlıklarımıza derinden sirayet etmiş mizah dergilerinin ve onların kimi zaman sokakta neredeyse aynılarına rastladığımız tiplemelerinin bir ta­rihçesini çıkaran Muhalefet Defteri, en uzun soluklu dergi Akbaba’dan Türkiye’nin dört bir yanına ulaşmayı başarmış Gırgır ve 2000’li yıllarda en çok okuduğumuz LeMan, Penguen ve Uykusuz’a kadar ülkemizde yayımlanmış bütün dergileri etraflıca ele alı­yor. Çizgiye tutkuyla bağlı olanlara çok sevdikleri dergilerin perde arkasını anlatması­nın yanı sıra Zalim Şevki, Avanak Avni ve Abdülcanbaz’ın ardındaki yerli/yabancı esin kaynaklarını da gösteriyor.

Mizah güçtür, muhalif mizah güçlüyü ürkütür. Nelere güldüğümüzü, ne zaman ne­yin söylendiğini ve neyin söylen(e)mediğini okurken şaşıracak, kültürümüzle, tarihi­mizle, toplumumuzla ilgili, “hem komik hem ciddi” bilgiler edineceksiniz.”

edebiyathaber.net (7 Temmuz 2017)

Yorum yapın