Miyase Sertbarut’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 27, 2018

Miyase Sertbarut’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Benim yazı maceram radyo oyunlarıyla başladı. O zamanlar çocuklar için de “çocuk bahçesi” denilen dizi radyo oyunları vardı, bu yayın için metinler yazmış olsam da henüz çocuk edebiyatında var olacağımdan habersizdim. Yazı dünyam disiplinli değildi. Zamanı da hayallerimi de dilimi de serbest bırakıyordum. Beni çocuk edebiyatı disiplinine yönelten katıldığım ilk yarışma oldu. Çocuk öyküleri dalında, kitap olabilecek hacimde bir dosya isteniyordu ve elimdeki iki üç öykü, sayfa sayısı olarak yeterli görünmüyordu. Oturup yazmaya başladım, istedikleri sayfa sayısına ulaşınca da dosyamı yarışmaya yolladım. Çankaya Belediyesi ve Damar edebiyat dergisinin düzenlediği bu yarışmada birincilik alınca kalemim de bu alanda daha fazla işlemeye başladı. Elbette hayatımız çoğu zaman rastlantılarla şekillenir. Bu şekillenmeden memnunum. Yazarken edebiyatın verdiği hazzı okuruma da hissettirmeye çalışırım, yaşı kaç olursa olsun. Çocuklar için yazmak güncelden, yeniliklerden elinizi çekmemek demek, bu da heyecan verici.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk kitap neydi hatırlayamam ama etkisinde kaldığım ilk kitap Sihirli Fasulyeler masalıydı. Beni çok şaşırtmıştı. Fasulyelerle gökyüzüne nasıl tırmanılırdı! Bahçemizdeki fasulyeler en fazla iki metre yükseliyordu. Gerçekten böyle tohumlar olabilir miydi? Günümüzde GDO ile mümkün görünse de o zamanlar çocuk aklım buna pek şaşırmıştı. En önemlisi de masalda kötü devin bir çocuk tarafından alt edilmesiydi ki okuruna da güçlü olduğunu hissettiren bir durumdu.  O günden bugüne tohumların ve çocukların mucizeler yaşatabileceğini düşünüyorum.

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Hem akıcı bir kurgu hem ustaca kullanılan bir dille karşılaştığımda imrenirim. Ama çoğu zaman keşke ben yazsaydım değil de ne güzel anlatmış derim. Örneğin Patrick Ness’in Canavarın Çağrısı, örneğin Neil Gaiman’ın Mezarlık Kitabı.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

On yaş ve üzerinin rahatlıkla okuyacağı bir Sherlock Holmes kitabının sonlarındayım, Kızıl Saçlılar Kulübü. Tatil okuması grubuna girer, ortaokul çocukları için bile çerez niteliğindedir. Edebî açıdan derinliği olmasa da ilginç polisiye kurgular okumak, zihinsel egzersiz için yararlı, o yüzden okuyorum. 1891’de yazılan bir hikâyeyi 2018’de okumak ayrıca heyecan verici. Hikâyelerin gerçek birer zaman makinesi olduğunu düşünüyorum. Öte yandan İngiltere’nin Sherlock Holmes kitaplarını dünyaca bilinen bir marka haline getirebilmesine karşılık biz neden örneğin Hüseyin Rahmi için benzer bir çaba göstermedik, buna yanıyorum.

edebiyathaber.net (27 Haziran 2018)

Yorum yapın