Mirjam Pressler’den ergenlik sancılarına dair üç roman

Ocak 29, 2016

Mirjam Pressler’den ergenlik sancılarına dair üç roman

mirjamMirjam Pressler’in ergenlik sancılarına dair romanları olan Acı Çikolata, Haydi, Konuş Artık! ve Mucize Torbaları, Zeynep Ersözlü çevirisiyle Kelime Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İlk romanı Acı Çikolata’nın kahramanı Eva, otoriter ve kontrolcü bir evde büyüyen kilolu bir genç kızdır ve kiloları yüzünden özgüvensizlik sorunu yaşamaktadır. İlk olarak 1980 yılında yayımlanmış olmasına rağmen bu romanın ele aldığı meselelerin eskisinden daha da şiddetli biçimde geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Haydi, Konuş Artık! adlı romanında ise ana karakter Karin’in daha büyük sıkıntıları vardır. Bekâr bir annenin iki çocuğundan en büyüğü olarak, küçük kardeşine bakma görevi onun üzerindedir. Kardeşini çok sevse de onca sorumluluğun altından kalkamaz ve hastalanır. Ergenliğin getirdiği fiziksel ve ruhsal değişikliklerin ağır yüküyle içine kapanması, kimseyle, hatta annesiyle bile iletişim kuramaması sebep olmuştur hastalanmasına. Sorunlarını ancak konuşarak çözebileceğini zamanla anlayacaktır.

Mucize Torbaları’nda da, taşınıp yeni bir hayata başlama – belki de büyüyüp yetişkin olma- fikrine karşı çıkan 11 yaşındaki Samuel’i görürüz. Çocukluğunun son demlerinin tadını çıkaracakken, annesinin evi bir süreliğine terk edip bütün işleri Samuel, ablası ve babasına bırakmasıyla yetişkinlerin alması gereken sorumluluklarla tanışır. Ağır sorumluluklar değildir bunlar, ama Samuel’i olgunlaştıracak kadar etkilidir.

edebiyathaber.net (29 Ocak 2016)

Yorum yapın