Mine Soysal’dan yeni roman: “Daralan”

Ekim 5, 2017

Mine Soysal’dan yeni roman: “Daralan”

Gençlik edebiyatımızın sıradışı kalemlerinden Mine Soysal, son romanı “Daralan”da, Türkiye’nin toplumsal sorunları eşliğinde gündelik yaşamlara dokunuyor. Öfkeli, umutlu, kaygılı genç karakterleri özenle anlatan yazar, korkuları cesaret rüzgârıyla dağıtıyor. 

Eyvah Kitap! adlı başyapıtıyla yüz binlerce okura ulaşan yazar Mine Soysal, son romanında kıyıda köşede kalmış yaşamlara odaklanıyor. Gençlerin küskün içsesini, biriken kaygılarını, kimi öfkeli kimi cesur çıkışlarını küçük bir Anadolu kentinin yoksul mahallesinde buluşturan yazar, hayatın yürek burkan zor yanlarını dillendirirken sevgi ve anlayışa tutunuyor. Benzer koşulların sıradan insanlar üzerindeki farklı etkilerini gerçeklikle aktaran roman, korkuları dayanışmayla dağıtanları, yaşama dört elle sarılanları incelikli diliyle selamlıyor.

Mete’nin liseye başlayacağı o yaz, iç darlatan sorunlarıyla birlikte gelmiştir. Maddi sıkıntılar ve bedensel engelli ablasının sessiz çaresizliği yetmezmiş gibi, yeni komşuların gürültüsü de Mete’nin içsesini bastıracak güçtedir. Aile içinde şiddete ilk kez tanık olması durağan hayatını sarsmış, komşularının oğlu Ömer yakasına yapışıvermiştir. Neyse ki, tezini yazmak için yanlarına gelen psikolog teyzesi, tatlı bir yaz esintisi yaratır yoksul evlerinde. Teyzesinin, çoğunu anlamadığı laflarında, Sıla’nın zeytin gözlerinde pırıldayan umut, Mete’nin bunaltısını dağıtmaya yetecek midir?..

Mine Soysal: Yazar Mine Soysal İstanbul’da doğdu. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nden mezun oldu. 1994’e dek İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde arkeolog, araştırmacı olarak çalıştı, sergileme projeleri gerçekleştirdi; birçok kazı ve yüzey araştırmasına katıldı. 1996 yılında Günışığı Kitaplığı’nı kurdu. Çocuklar için Ala Çocuk Yollarda (1. baskı: 2005, 7. baskı: 2017) adlı manzum öyküler kitabını, çocuklar ve gençler için bilimsel içerikli kitaplar hazırladı. Bugüne dek binlerce öğrenciyle yaptığı sohbetlerden esinlenerek kaleme aldığı başyapıtı Eyvah Kitap!‘ta (1. baskı: 2006, 50. baskı: 2017) çocukların ve gençlerin kitap okuma eğilimlerini, Odada Yalnız ’da (1. baskı: 2009, 5. baskı: 2014) gençliğin önemli sorunlarını öyküleştirdi. Gençler için yazdığı ilk romanı Eylül’de Aşklar‘da (1. baskı: 2001, 8. baskı: 2016) örselenmiş bir ilk aşk hikâyesini, Uzakta‘da (1. baskı: 2014, 3. baskı: 2016, ON8) yaşamın uç noktalarından iki gencin kendini bulma çabalarını anlattı. Her yaştan okur için kaleme aldığı İstanbul Masalı (1. baskı: 2003, 10. baskı: 2016) adlı anlatı, 2015’te İz TV’nin “İstanbul’un Yüzleri” kuşağında “Mine Soysal ile İstanbul Masalı” adlı belgesele konu oldu. Son romanı Daralan‘da (1. baskı: 2017) gençlerin içsesini duyulur kılan yazar, edebiyat, yayıncılık ve okuma kültürü üzerine seminerler de veriyor. Eşiyle birlikte İstanbul’da yaşayan Mine Soysal, Günışığı Kitaplığı’nın genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.

edebiyathaber.net (5 Ekim 2017)

Yorum yapın