Mesele’nin Mart sayısı çıktı: “Yasta değil isyandayız!”

Mart 2, 2015

Mesele’nin Mart sayısı çıktı: “Yasta değil isyandayız!”

mesele-kapak-yuksek-cozunurluk(1)Mesele kitap dergisi 99. sayında kapağına kadınların isyanını taşıdı. İktidar ve hukukla işbirliği sonucu gerçekleşen kadın cinayetleri Özgecan’ın hunharca katledilmesiyle ilk defa büyük bir toplumsal tepkiye yol açtı. Bu tepkinin izinde, hakim politik söylem ve sınırlayıcı, baskılayıcı yasalar kadının yaşamını nasıl etkiliyor, toplumsal dili nasıl dönüştürüyor? Muhafazakârlaşma kadın bedeni diyerek neyi muhafaza etmek istiyor? Mesele hem bu soruları hem de öteden beridir devam eden patriarkal düzenin etkilerini kadınlara sordu. Kadınlar, “Yasta değil isyandayız!” dedi. 

Kapak konusu için Şöhret Baltaş, iktidarın erkek aklı ve kadın cinayetlerini yazdı: “Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun”. Deniz Ulusoy, kadınlara yönelik sistematik saldırıları yazdı: “AKP’nin ‘Makbul kadın’ tahayyülü ya da imkansız hayaller”. Yeşim Dinçer, kadın yazarların toplumsal tahayyülü ile klasik ütopya yazınını karşılaştırdı: “Başka bir gelecek mümkün”. Rüzgar Punto, karikatürler üzerinden cumhuriyetten bugüne “Yeni kadın” tahayyülünü değerlendirdi. Aslı Sarıoğlu, Figen Şakacı ve Gaye Boralıoğlu ile erkler dünyasında kadın yazar olmayı konuştu: “Yaşamak için, mücadele için yazmak”.

Kapak konusunun yanı sıra kitap değerlendirmeleri, kültür-sanat ve sinema yazıları, röportajlar ve güncel konulara dair yazılar Mesele’nin Mart sayısında:

Feyzi Çelik, Diana Scully’nin Cinsel Şiddeti Anlamak kitabını değerlendirdi: “Tutuklu tecavüzcü erkekler üzerine bir inceleme”

Oya Köymen, Ellen Meiksins Wood ile radikal demokrasi ve post-Marksizmi konuştu: “Radikal demokrasinin ne anlama gelmediği daha önemli”

Thomas Frick’in Doris Lessing’le yaptığı röportajı Can Semercioğlu Türkçe’ye çevirdi: “Bir hikâye anlatıcısı ve ‘iyi terörist’”

Yunus Öztürk, İrfan Kaygısız’la metal işçilerinin grevini ve işçi sınıfını konuştu: “Metal işçileri yeni bir dönemin kapısını araladı”

Candan Yıldız, Namık Kemal Dinç’le Toplumsal Hafızanın İzinde 1915 Diyarbekir’i konuştu: “Toplumu suça ortak ederek ‘suçsuz yaratan devlet”

Zeynep Er, Selîm Berekat’ın Perık kitabını değerlendirdi: “Tüy kadar ağır bir hayat”

Aslı Sarıoğlu, Sezgin Kaymaz’la son kitabı Bakele’yi konuştu: “Hepsi hikâye”

Hüseyin Köse, Su Karası ve Buz Kiri üzerinden Mutlucan Güvendir şiirini değerlendirdi.

Feyzi Çelik, Haluk İnanıcı ile kitabı Dinle Lisa’yı konuştu: Lisa’yla gecikmiş bir söyleşi”

Ramazan Güngör, Carlos Fuentes’in Terra Nostra kitabını değerlendirdi.

Jonathan Sturgeon’ın postmodern roman ve özkurgu üzerine yazdığı metni Can Semercioğlu Türkçe’ye çevirdi: “Postmodern romanın ölümü

Özcan Özen, Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne’in İki Gün Bir Gece filmini değerlendirdi: “Yokum Ben!

Ece Zerman, Joan Miró’yu yazdı: “Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar’ın ötesinde Miró ve İspanya İç Savaşı”

Naomi Klein’ın İşte Bu Her Şeyi Değiştirir kitabından bir bölüm Mesele’nin Mart sayısında.

edebiyathaber.net (2 Mart 2015)

Yorum yapın