Mesele’nin 90. Sayısı çıktı: “Gezi’de isyan, Soma’da öfke”

Haziran 4, 2014

Mesele’nin 90. Sayısı çıktı: “Gezi’de isyan, Soma’da öfke”

Mesele_Haziran_Kapak_90Mesele kitap dergisi, Haziran sayısında kapağına Gezi’yi ve Soma’yı taşıdı.

Mesele, Haziran sayısında kapağına birinci yıldönümünde Gezi isyanını ve Soma’da yaşanan madenci katliamını taşıdı: “Gezi’de isyan, Soma’da öfke” 

Gezi isyanının yıldönümünü akademisyenler ve siyasetçiler Gezi’nin farklı yönlerini anlatıyorlar. 

Aslı Sarıoğlu, Can Atalay ile Gezi süresince yaşanan hukuksuzlukları, açılan davaları ve günümüzde gelinen noktayı konuştu: “Türkiye bu kadar hukuksuzluğu kaldıramaz”

Cihan Tuğal, “Sınıf siyasetinin (ortadan geri dönüşü) başlıklı yazısında günümüzdeki isyanların orta sınıf karakterini örneklerle anlatırken, Ahmet Tonak ise “Haziran isyanı vesilesiyle orta sınıf” yazısında Çağlar Keyder’in orta sınıf görüşünün eleştirisini yapıyor.

Foti Benlisoy, Gezi’den günümüze gelindiğinde nerede olduğumuzun peşine düşüyor ve Gezi’nin sadece bir başlangıç olduğunun altını çiziyor: “Barikattan Sandığa”

Can Semercioğlu ve Deniz Ayyıldız, siyaset felsefecisi Michael Hardt ile Gezi’yi, küresel isyanları ve toplumsal mücadeleleri konuştu. Mücadelelerin artık uzun erimli olması gerektiğini belirten Hardt, “Çokluk örgütlenmek zorunda” diyor.

Can Semercioğlu, kent kuramcısı Saskia Sassen ile Gezi ve kent ilişkisini konuştu: “Gezi küresel bir olaydır”

Soma’da yaşanan işçi katliamının ardından facianın gerekçelerini, yapılması gerekenleri, iş güvenliğini ve sendika sorununu sendikacılar ve siyasetçilerle Yunus Öztürk konuştu. 

Aziz Çelik ile Soma’yı ve sendikacılığı konuşuyorlar.

Eski Yeraltı Maden İş Sendikası Başkanı ve maden mühendisi Çetin Uygur’la sendika ve işçi örgütlenmesi konuşuluyor: “Sınıf temelli örgütlenme şart, ilk adım komite ve konseyler olmalı”

İstanbul İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nden İbrahim Sarıkaya ile Soma’yı ve orada işçi katliamına sebep olan çalışma sistemi konuşuluyor: “Üretim baskısının yol açtığı cinayet”

Mesele’nin Haziran sayısında dosya konularının yanı sıra kitap değerlendirmeleri, siyaset, felsefe ve tarih yazıları ve röportajlar yer alıyor. 

Seyfi Adalı, Renault Flins CGT Sekreteri Ali Kaya ile konuştu: “İşçi sınıfı her şeyi değiştirebilecek güce sahip, yeter ki kullanmasını bilelim!”

Erol Yeşilyurt, 99 sene önce Beyazıt Meydanı’nda darağacına gönderilen yirmi Ermeni sosyalisti yazdı.

Erol Yeşilyurt, İngilizce’ye çevrilmesinin ardından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabının Batı’daki yankılarını yazdı: “Bir öteki olarak Ahmet Hamdi Tanpınar ya da Batı’nın Tanpınar’ı keşfi”

Cansu Karagül, Sokağın Belleği: 1 Mayıs 1977’den Gezi Direnişine Toplumsal Hareketler ve Kent Mekânı kitabının yazarları Derya Fırat, Bekir Düzcan, Melike Işık Durmaz, Öndercan Muti ve Tuba Emiroğlu ile konuştu.

Çağrı Uluğer, entelektüeller ve iktidar ilişkisini yazdı: “Hakikatin faili, iktidarın madunu

Gül Yaşartürk, Tepecik Hayal Okulu’nu ve Ahmet Uluçağ’ı yazdı.

Sarphan Uzunoğlu, Murat Gülsoy’un Gölgeler ve Hayaller Şehrinde kitabını değerlendirdi: “Prens Sabahattin’den Beşir Fuat’a bölünmüş kaderlerin romanını yazmak”

Şöhret Baltaş, 1970’lerde Türkiye Solu kitabının yazarı Vehbi Ersan ile konuştu: “Başkaldırı, sosyalistlerin ‘hedeften saptırıcı’ gördüğü alanda patladı”

Aydın Bağcı, Haziran 1936’da Fransa’daki işçi ayaklanmalarını konu edinen İşçi Sınıfı Araf’ta kitabını değerlendirdi: “İşgal Et’ ama nereyi? Bir başka haziran, bir başka işgal”

edebiyathaber.net (4 Haziran 2014)

Yorum yapın