Mesele Kitap Dergisi’nin Eylül sayısı yayımlandı

Eylül 7, 2016

Mesele Kitap Dergisi’nin Eylül sayısı yayımlandı

mesele117Mesele Kitap Dergisi’nin Eylül sayısı yayımlandı.

Mesele kitap dergisinin 117’nci sayısı, bir önceki sayıda konu ettiği 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından ilan edilen OHAL ile birlikte rutinleşen Kanun Hükmünde Kararname rejimini ele almaya devam ediyor. Mesele bu sayısında, arka kapağını Aslı Erdoğan ve Özgür Gündem’e ayırdı. “Tutuklu gazetecilere özgürlük”…

Candan Yıldız, bugünlerin hazin kelimesi “Yalnızlığı” yazdı. “Değersiz yalnızlık”

Cansu Karagül, A. Aslı ve Evrim C. İflazoğlu’nun derlediği “Öteki Olarak Ölmek” kitabını değerlendirdi. “Öteki olarak ölmek, öteki olarak yaşamak”

Şeref Bilsel, Sezai Saroğlu’nun “Kurutma Kağıdı” şiir kitabı üzerine yazdı. “Kurutma Kağıdı”

Selin Nakıpoğlu, Cinsel Saldırı suçuyla ilgili olarak kadınların aleyhine olan eşitsizliklere karşı “Cinsel saldırganlık, güç ve iktidar ile ilgilidir” derken, Vesile Çetin Kazak, “Cinsel Saldırı suçunun altındaki yapılanma ve çözüm önerileri”ni yazdı.

Faruk Eren, basın ve ifade özgürlüğü önündeki engelleri Mesele’nin sayfalarına taşıyor. “O halde mücadeleye devam.”

Haluk Yurtsever, 15 Temmuz darbe girişimini, darbenin dış dinamiğini, karşı darbe, karşı darbenin programını, muhaliflerin ve toplumsal kesimlerin ne yapması gerektiğini yazdı. “15 Temmuz üzerine saptama ve tezler”

Ali Önder Şalıkara, sermayenin fabrika ayarı olarak 15 Temmuz ve solu yazdı. “Darbe ve sol”

Görkem Doğan, üniversitelerde kadrolaşma ve tasfiyenin öyküsünü yazdı. “Kısa bir bakiye denemesi”

Gün Zileli, AKP İktidarının evrelerini yazdı. “İslami faşizmin bugünkü iki temeli: Gestapo tipi polis teşkilatı, sokaklardaki İslamcı kitle”

Feyzi Çelik, Olağanüstü Hal, Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetim dönemini hukuki yönüyle değerlendirdi. “Allah’ın büyük bir lütfü olarak olağanüstü hal ve fiili başkanlık dönemi”

İrfan Özdabak’ın çevirisiyle Peter Korzun’dan “Türkiye Çıkma yolunda: Kalması için bir nedeni yok”, Pepe Escobar’dan “Rusya-İran stratejik ezber bozucu” yazıları Mesele’nin bu sayısında yer alıyor.

Hakan Güneş, Suriye Iraklaşıyor, hatta Iraklaştı bile diyor: “Türkiye çevresindeki büyük resim nasıl okunmalı?”

Cihan Tuğal, yeni kitabı “Türk Modelinin Çöküşü”nü değerlendirdi. “2011’in küresel ölçeğinde Türk Modeline bakmak”

Tuncay Gürhan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası oluşturulan siyasetin duygusal tipolojisi olan mağduriyet üzerine yazdı. “Solda sıfır olmak”

Feyzi Çelik 97 yaşında yaşama veda eden koca çınar Vedat Türkali’nin anısına, “Dik duruşun sesi, Kayıp Romanlar’ın nefesi Vedat Türkali” yazısıyla yer alıyor. Serap Çakır’ın Mesele Dergisinin Mart 2014 sayısında yayınlanan “Vedat Türkali’yle küçük bir zaman dilimi” söyleşisine yeniden yer verildi. Türkali’yi saygıyla anıyoruz.

Canan Aratemur Çimen, Erol M. Balkan ve Henry J. Rutz’ün “Sınıfın Yeniden Üretimi” kitabını değerlendirdi. “Hiç bitmeyecek bir mücadele: Sınıfın yeniden üretimi”

Şahin Kızılyer, Ender İmrek’in “Ben de Sana Onu Söyleyecektim.” Romanı üzerine yazdı. “Bir işçinin politik hikayesi: Ben de sana onu söyleyecektim.”

Songül Kaya Karadağ, Ufuk Bektaş’ın “Ölüm Bizim İçin Değil” ve “Bitmeyen Sürgün” kitaplarını değerlendirmekle birlikte röportaj yaptı. “Bir hayat iki kitap”

Arif Arslan, Rene Girard’ın “Günah Keçisi” kitabını değerlendirdi: “Günah keçisi”

Mehmet Şamil Dayanç, Kemal Özer’in “Ağıt” şiiri üzerine yazdı. “Ağıt şiirine nasıl bakmalı?”

Hüner Aydın, müzik aracılığıyla sosyal harekete dikkat çeken Angeliki Darlasi’nin Hayta kitabını değerlendirdi. “Çal, söyle ve mücadele et: El Sistema ve Hayta”

Mahmut Şenol, yönetmenliğini Jerry Lewis’in yaptığı “Palyaçonun ağladığı gün (The Day the Clown Creid)” filmini değerlendirdi. “Azrail’in palyaço hali”

edebiyathaber.net (7 Eylül 2016)

Yorum yapın