Meral Saklıyan’a 6 soru | Can Öktemer

Kasım 8, 2019

Meral Saklıyan’a 6 soru | Can Öktemer

-En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

En son Behçet Çelik’in “Belleğin Girdapları” romanını okudum. Nereye kaçarsanız kaçın kendinizden, günlük hayatın getirdiklerinden, insan ilişkilerinin yoruculuğundan kaçamazsınız.

-Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Yaban ya da yabancı değildim…Arada bir yer- onlardan olmadığım gibi eloğlu da sayılmazdım. Bir şeyin kendi olmaktan çıkıp karşıtına dönüşme anında donup kalmış gibiydim.”

-Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Aslında hepsi. Çoğu zaman okumam gereken ve sırada bekleyen kitaplarıma dönerim. Ara sıra yeni ve çok iyi bir kitap olursa araya onu alabiliyorum.

-Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Son zamanlarda çok beğendiğim, daha doğrusu kendimi bulduğum diyelim, bir yazar var, Herta Müller. Kendisinin herhangi bir kitabını yazmış olmayı çok isterdim.

-Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Yaklaşık on yıldır yazıyorum. Daha önceleri yazdıklarımı kimseye göstermek istemedim. Daha sonra bir edebiyat atölyesine başladım ve oradaki hocam ve arkadaşlarım beni yüreklendirici konuşmalar yapınca, sürekli yazıp tartışmaya birbirimizi eleştirmeye başladık.

-Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Tek sorunum zaman ve zamanın yönetimi. Bunu sağladığım takdirde her koşulda ve her yerde yazıp okuyabiliyorum.

edebiyathaber.net (7 Kasım 2019)

Yorum yapın