Masallara veda

Kasım 13, 2019

Masallara veda

Sabahattin Ali’nin iki unutulmaz eseri Değirmen ve Sırça Köşk, Can Yayınları tarafından  yeniden yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden: 

Sabahattin Ali’nin çağlar öncesinden bir anlatıcının yalınlığıyla konu ettiği, toplumun en ezeli yaralarına ışık tutan efsaneler dünyası, son iki öykü kitabı Sırça Köşk ve Değirmen’le en saf ifadesine ulaşıyor.

Değirmen

Sabahattin Ali öykülerinde Anadolu insanının iyiliğini ve kötülüğünü, merhametini ve acımasızlığını buğday taneleri gibi kaleminin değirmeninde öğütüyor.

Sabahattin Ali öykülerinde kendi dönemi içinde zamansız olanı buluyor, yerel olandan evrensele ulaşıyor. Habercilikle masalcılığı, anıyla efsaneyi, bir gözlemcinin tarafsızlığıyla kıssadan hisseler anlatan bir çınar altı meddahının dilini birbirine harmanlıyor.

Siz sevemezsiniz adaşım, siz şehirde yaşayanlar ve köyde yaşayanlar; siz, birisine itaat eden ve birisine emredenler; siz, birisinden korkan ve birisini tehdit edenler… Siz sevemezsiniz. Sevmeyi yalnız bizler biliriz… Bizler: Batı rüzgârı kadar serbest dolaşan ve kendimizden başka Allah tanımayan biz Çingeneler.

Sırça Köşk

Sırça Köşk’te Sabahattin Ali toplumcu gerçekçiliğin sınırlarını geride bırakarak masalsı ve evrensel bir dile ulaşıyor.

Sakın tepenize bir sırça köşk kurmayınız. Ama günün birinde nasılsa böyle bir sırça köşk kurulursa, onun yıkılmaz, devrilmez bir şey olduğunu sanmayın. En heybetlisini tuzla buz etmek için üç-beş kelle fırlatmak yeter.

edebiyathaber.net (13 Kasım 2019)

Yorum yapın