Masalcı Ozan’dan “Yiğitler Yiğiti ve Uçan At Masalı”

Ekim 1, 2014

Masalcı Ozan’dan “Yiğitler Yiğiti ve Uçan At Masalı”

yigitler_yigiti_ve_ucan_at_masali_kapak.inddAtaol Behramoğlu’nun kalemiyle dizelerden bir masal: Yiğitler Yiğiti ve Uçan At Masalı, 8 yaş ve üstü çocuklar için Mustafa Delioğlu’nun resimleriyle Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

“Evvel zaman kalbur saman içinde bir kral varmış bir de kraliçe” diye başlayıp dökülüyor sözcükler Ataol Behramoğlu’nun kaleminden, Yiğitler Yiğiti ve Uçan At Masalı’nda dizelerde buluşup bir masala dönüşüyor.

Yiğitler Yiğiti sonsuz yaşamın peşinde, topraklar, nehirler, hatta denizler aşıyor. Amansız devlerle, Şahmaran’la, Tepegöz’le, nice zorlu engelle boğuşuyor. Canavarlar Ormanın’ı aşıyor ve sonunda aradığını buluyor: Ölümsüzlük Ülkesi! Orada güzeller güzeli bir dilberle evlenip taçlandırıyor mutluluğunu. Fakat binlerce yıl süren bu huzur, yolum düşmez dediği Gözyaşı Vadisi’nde son buluyor, onulmaz bir anne-baba hasreti düşüyor bu vadide yüreğine Yiğitler Yiğidi’nin. Acaba uğruna Ölümsüzlük Ülkesi’ni terk etmeyi göze alıp binlerce yıl sonra yurduna döndüğünde ne görecek dersiniz? Evini, ailesini bıraktığı gibi bulabilecek mi?

Kitabın sonuna gelip de hikâyenin bittiği yerde okurla baş başa kalıyor Ataol Behramoğlu, “Masalcı Ozan’dan Çocuklara Birkaç Söz” başlığı altında kitaba dair sırlarıyla buluşturuyor çocukları.

“Evvel zaman kalbur saman içinde

Bir kral varmış bir de kraliçe

 

Sirkeden bal yapılırmış o sıra

Menekşe bitermiş gül ağacında

 

Serçeler kedilerle güreşirmiş

Kurt suyunu kuzuyla üleşirmiş”

edebiyathaber.net (1 Ekim 2014)

Yorum yapın