Masal Anlatıcılığı Atölyesi: “Norveç Masallarıyla Çalışmak”

Şubat 5, 2015

Masal Anlatıcılığı Atölyesi: “Norveç Masallarıyla Çalışmak”

masal21-22 Şubat tarihlerinde (10.00-17.00) Heidi Dahlsveen ile “Norveç Masallarıyla Çalışmak” başlıklı Masal Anlatıcılığı Atölyesi düzenleniyor.

Masallar insanlığın evrensel dilidir. Masal anlatıcıları, dünyanın neresinde olursa olsun, hep aynı büyüyü yaratırlar. İnsanlığın kadim bilgilerini masalları aracılığı ile aktarırırlar. Bu evrenselliğin yanı sıra, kültüre özgü farklı masal öğeleri ve masal anlatma teknikleri de mevcuttur. Bu masal anlatıcılığı atölyesinde Norveç’teki masal anlatma kültürü tanıtılcak.

Bu atölyede; Tolkein’in yaratım dünyasını şekillendiren Kuzey Avrupa masallarının evrenine dalıp, masal anlatma tekniklerini öğrenecek ve masal anlatıcılığına Norveç masallarının penceresinden bakacaksınız.

Atölyenin çerçevesini oluşturan sorular şunlar:

*            Hikaye anlatıcıları olarak bizler başka kültüre ait bir hikayeyi nasıl canlı kılabiliriz?

*            Bir anlatı performans nasıl hazırlanır?

*            Bir Norveç masalı nasıl icra edilir?

Katılımcılar, atölye boyunca bir Norveç masalı ile çalışacak ve atölye sonunda bu masalı seyrici kitlesi karşısında anlatabilecekler.

Atölye dili ingilizce olacak ve her türlü ihtiyaca göre çeviri yapılacak.

Atölye masal anlatıcılığı alanında daha önce eğitim almış veya almamış herkese açık.

Heidi Dahlsveen hakkında

Mimesis Heidi Dahlsveen, Norveç’in doğu kıyılarında, küçük bir adada, çiftçilikle uğraşan bir ailede dünyaya geldi ve bir hikaye anlatıcısı olan dedesinin yanında büyüdü. Oslo Üniversitesi’nde “Tiyatro ve Hikaye Anlatıcılığı” eğitimi aldı. Şimdilerde Oslo’da yaşamaya devam eden Heidi Dahlsveen, 1996 yılından beri ulusal ve uluslararası alanda profesyonel hikaye anlatıcısı olarak çalışmalarına devam ediyor. Şimdiye kadar Londra Barbican Sanat Merkezi, Londra Ulusal Kraliyet Tiyatrosu gibi yerlerde anlatıcılık yaptı ve Avrupa’da birçok festivale katıldı. Geleneksel hikayeleri günümüze uyarlamak Heidi’nin çalışmalarının odak noktasını oluşturuyor. Hikaye anlatıcılığının yanı sıra, ”Oslo ve Akershus Uygulamalı Bilimler Universitesi”nde hikaye anlatıcılığı alanında Yardımcı Doçent olarak çalışıyor. Ayrıca Berlin Sanat Üniversitesi “Storytelling in Art and Education- Eğitimde ve Sanatta Hikaye Anlatıcılığı” bölümünde misafir hoca olarak da ders vermeye devam ediyor. 2008 yılında hikaye anlatıcılığına giriş niteliğinde bir kitap yayınladı. Şu sıralar “Biyografik Hikayeler” ve “Erotik Masallar “ ile ilgili iki kitap üzerine çalışmalarına devam ediyor.
Adres: KÖŞE, Rasimpaşa Mahallesi Uzunhafız Sokak 57/A Kadıköy (Yeldeğirmeni Sokak 2/A) İstanbul
Ücret: Öğrenci:400 TL, Tam: 450 TL
Rezervasyon: [email protected]

edebiyathaber.net (5 Şubat 2015)

Yorum yapın