“Martin Beck” serisinin 6. kitabı “Savoy Cinayeti” raflarda

Temmuz 7, 2020

“Martin Beck” serisinin 6. kitabı “Savoy Cinayeti” raflarda

Maj Sjöwall ve Per Wahlöö’nün “Martin Beck” serisinin 6. kitabı “Savoy Cinayeti”, Bilge Turan Zourbakis çevirisiyle Ayrıksı Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Modern polisiye edebiyatının mihenk taşlarından olan İsveçli yazarlar Maj Sjöwall ve Per Wahlöö’nün 1960 ve 70’lerde yazdıkları on seriden oluşan Martin Beck efsanesi Ayrıksı Kitap’tan yayımlanmaya devam ediyor.

İsveçli bir sanayici lüks Savoy Oteli’nde herkesin gözü önünde vurulur. Ancak o sırada oradaki kimse saldırganın düzgün bir eşkâlini veremez. Katili bulmak için görevlendirilen Martin Beck soruşturma sonunda şu sonuca varır: Kurbanın birçok karanlık işi, katilin ise kurbanı öldürmek için birçok sebebi vardır. Martin Beck’in yeni macerasının anlatıldığı serinin bu kitabında da polisiye severleri koşuşturma ve takip dolu bir cinayet soruşturması bekliyor.

Modern toplumun ekşi dokusuna ayna tutarken tüm dünyada sayısız polisiye yazarına da esin kaynağı olan serinin altıncı kitabı “Savoy Cinayeti” okuyucusuyla buluştu. Sürükleyici ve derin polisiye serilerinden biri olan bu kitapta herkesin gözü önünde vurulan bir sanayicinin ve kimsenin saldırganın düzgün bir eşkâlini veremediği cinayeti çözmeye çalışacak Başkomiser Martin Beck’in macerasını çok seveceksiniz.

Edip Cansever’in, “Biz aykırıya, ayrıntıya, ayrıksıya, azınlığa tutkunuz,” dizelerinden esinlenen yayın çizgisiyle yayın hayatına adım atan Ayrıksı Kitap, kitap türlerinde de ayrıksılık gösteriyor. Savoy Cinayeti kitabının ayrıksı türü, “Bana öyle bir kitap verin ki başkahramanıyla birlikte olay çözelim,” olarak belirtiliyor. 

Kitap Hakkında 

BİR MODERN POLİSİYE KLASİĞİ: MARTIN BECK

İsveçli bir sanayici lüks Savoy Oteli’nde herkesin gözü önünde vurulur. Ancak o sırada oradaki kimse saldırganın düzgün bir eşkâlini veremez. Katili bulmak için görevlendirilen Martin Beck soruşturma sonunda şu sonuca varır: Kurbanın birçok karanlık işi, katilin ise kurbanı öldürmek için birçok sebebi vardır.

“Hikâye bizi nereye götürürse götürsün, Sjöwall ve Wahlöö yaşadığımız dünyayı bize yeniden sorgulatmanın bir şekilde yolunu buluyor.” 

Val McDermid 

“Maj Sjöwall ve Per Wahlöö her durumda o kadar çeşitli portre veriyor ki bu seride katil ve polislerden uyuşturucu müptelalarına, avukat ve devlet görevlilerinden araba satıcılarına kadar her tür insan oluyor. Bu İsveç polisiyesinin uzun süre akıllarda kalacağına inanıyorum.” 

P. O. Enquist

Yazarlar Hakkında

Maj Sjöwall

1935 Stockholm doğumlu yazar 2020 yılında vefat etmiştir. Aynı zamanda çevirmendir. Per Wahlöö ile beraber yazdıkları bir polisiye klasiği olan Martin Beck serisiyle tanınmaktadır. Bu seri birçok dile çevrilirken Edgar Allan Poe ve İsveç Akademisi başta olmak üzere birçok ödül almıştır. Aynı zamanda tek başına yazdığı romanları da vardır. Maj Sjöwall, İskandinav polisiyesinin kraliçesi olarak anılır. 

Per Wahlöö

1926 İsveç doğumlu yazar 1975 yılında vefat etmiştir. Maj Sjöwall ile birlikte yazdığı bir polisiye klasiği olan Martin Beck serisi birçok dile çevrilmiş ve birçok ödül almıştır. Yazdıklarıyla Franz Kafka, George Orwell ve Graham Greene’e benzetilen Per Wahlöö 20. yüzyıl İskandinav edebiyatının en iyi yazarlarından biri olarak anılır.

edebiyathaber.net (7 Temmuz 2020)

Yorum yapın