Márquez arşivi internette

Kasım 19, 2018

Márquez arşivi internette

Oggito’dan Pınarnaz Eren’in haberine göre, Gabriel García Márquez’in Harry Ransom Center’da bulunan arşivi internet ortamında erişime açıldı.

Arşivde 27 binden fazla fotoğraf, yirmi iki karalama defteri, bir anı defteri, senaryolar ve yazarın not defterleri var. Araştırmacılar Texas Üniversitesi bünyesindeki Harry Ransom Center kütüphanesinde bulunan Márquez arşivine 2015 yılından beri erişebiliyor. Márquez’inki o zamandan beri en çok ilgi gören arşivlerden. Bu ilgi teknoloji ve edebiyat dünyasından kurumları bir araya getirmiş ve Gabriel García Márquez’in arşivindeki belgelerin yarısı dijital ortama aktarılmış. Akademi dünyasının araştırma metotlarını değiştirecek bu proje on sekiz ay ve kalabalık bir ekip gerektirmiş.

Dijital arşivde İngilizce ve İspanyolca metinler var. İçerik araması yapmak, resimleri ve metinleri yan yana getirip karşılaştırmak mümkün. Harry Ransom Center’ın dijital koleksiyonunda Márquez’in dışında Brontë Kardeşler, Robert Browning, Shakespeare ve Edgar Allan Poe’nun da aralarında olduğu ilgiyle okunan yazarlara ait belgeler de var. Geçtiğimiz Temmuz ayında PEN Yazarlar Derneği de bir dijital arşiv hazırlamış, son elli yıl içinde düzenlediği uluslararası kongrelerin, panellerin, sempozyumların vb. ses kaydını dijital ortama aktarmıştı. Dijital dünya, araştırma tekniklerini olduğu kadar arşiv tanımını ve arşivleme yöntemlerini de şekillendiriyor.

edebiyathaber.net (19 Kasım 2018)

Yorum yapın