Mark Twain’in daha önce hiç yayımlanmamış çocuk kitabı ilk kez Türkçede

Mart 18, 2019

Mark Twain’in daha önce hiç yayımlanmamış çocuk kitabı ilk kez Türkçede

Mark Twain’in Prens Oleomargarin’in Aşırılması adlı romanı, Kutlukhan Kutlu çevirisiyle 9 ve üstü yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Mark Twain arşivlerinde keşfedilip gün yüzüne çıkarılan çocuk kitabı taslağı, Bekçi Amos’un Hastalandığı Gün‘ün Caldecott Ödüllü yazarı ve çizeri Philip ve Erin Stead tarafından tamamlanarak bir kitaba dönüştürüldü. Kutlukhan Kutlu’nun Türkçeye kazandırdığı Prens Oleomargarin’in Aşırılması Mark Twain’in her yaştan okurunu büyüleyecek!

1879 yılında bir akşam, Mark Twain küçük kızlarıyla otururken, kızlar babalarına bir hikâye anlatsın diye yalvardılar. Bunun üzerine Twain bir dergideki resimden yola çıkarak onlara fakir bir çocuğun, Johnny’nin hikâyesini anlatmaya başladı. Elinde sihirli tohumlar olan Johnny, kendini çalınmış bir prensi kurtarmakla görevlendirilmiş buluyordu. Mark Twain daha sonra bu hikâye hakkında birtakım notlar da aldı ama hikâye yarım kaldı… Yani, şimdiye dek!

Berkeley’deki California Üniversitesi’nde yer alan Mark Twain arşivlerinde keşfedilip gün yüzüne çıkarılmış bu notlar şimdi, yani bir asırdan uzun süre sonra devamı getirilen bir hikâyenin temelini oluşturuyor. Caldecott Ödüllü yazar Philip Stead, elinde rehber olarak Twain’in taslaklarıyla, acaba Twain’in eserini tamamlasa ortaya nasıl bir şey çıkardı diye hayal ederek bir metin ördü. Erin Stead ise oyma, mürekkep ve kara kalem gibi teknikler kullanarak zarif, muzip ve son derece dokunaklı resimler yarattı.

Prens Oleomargarin’in Aşırılması iyilik ve cesaret üzerine, zamanın ötesine uzanan bir kitap. Johnny’nin öyküsü Mark Twain’in her yaştan okurunu büyüleyecek!

**   New York Times Bestseller!   **

**   School Library Journal 2017’nin En İyi Kitabı!  **

***

Her yaştan okura Twain’le başka maceralara atılmak için ilham verecek!The Washington Post

Samuel Langhorne Clemens’in (Mark Twain) kendisi de bu kitapla gurur duyardı. Booklist

Şimdi büyük bir dikkatle odaklanırsak, kendimizi tam da olmamız

gereken yerde bulacağız. Aslına bakarsanız kendimizi bulacağımız

yer, buradan çok da uzak olmayan bir diyar. Gelgelelim çok uzak

olmamakla birlikte bulunması epey zor, hatta öyle zor ki oraya varma

ihtimaliniz yok desek yeridir. Denemedim değil çünkü. Bu diyarın bir adı

var tabii ama o adı telaffuz etmesi de ayrıca zor. Öyle zor ki deneyip de

 rezil olmamak en iyisi.

***

Mark Twain

Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından Mark Twain, 1835’te Florida’da doğdu. Asıl ismi Samuel Langhorne Clemens olan yazarın babası çiftçiydi. Bu nedenle Twain’in doğayı, hayvanları ve insanları yakıdan tanıma ve gözlemleme fırsatı oldu. Basımevinde, buharlı gemilerde,  gazetelerde olmak üzere farklı işlerde çalıştı. İlk romanı  Tom Sawyer’ın Serüvenleri 1976’da yayımlandı. Bunu Mississippi’de Hayat ve Huckleberry Finn’in Serüvenleri izledi. Bu üçleme Mark Twain’in başyapıtı olarak kabul ediliyor.

Philip Stead

1982 yılında Michigan, Amerika’da doğdu. Pek çok çocuk kitabı yazdı. Kendisinin kaleme aldığı, karısı Erin Stead’in resimlediği Bekçi Amos’un Hastalandığı Gün (Yapı Kredi Yayınları) ile 2011’de Caldecott Madalyası’na değer görüldü. Erin Stead’le ve köpekleri Wednesday’le Michigan’da yaşıyor, çocuklar için yazmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (18 Mart 2019)

Yorum yapın