Mario Bellatin’den iki kitap: “Büyük Cam” ve Güzellik Salonu”

Mayıs 9, 2017

Mario Bellatin’den iki kitap: “Büyük Cam” ve Güzellik Salonu”

bellatin, mario - buyuk cam kapakMario Bellatin’in “Büyük Cam” ve Güzellik Salonu” adlı kitapları Notos Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Büyük Cam

Üç Otobiyografi

Meksikalı yazar Mario Bellatin, deneysel otobiyografisi Büyük Cam’da türün yerleşik kalıplarının dışına çıkıyor. Onun için otobiyografi yazarın kendi kimliğini bütünleştirdiği bir anlatı değil, kendini farklı kimliklere parçaladığı bir kendinden çıkış kurgusu. Bellatin “Bellatin”i birbirine hiç benzemeyen üç ayrı otobiyografiye bölerek kendisini özyaşamkurmacalar içinde yeniden yaratıyor.

“Tenim, Işıltılı”da annesinin onu götürdüğü hamamlarda testislerini sergileyerek hem sayısız armağan topluyor hem de Özel Okul’a girmeyi başarıyor. “Mürşidenin Gerçek Hastalığı”nda şehit derviş mertebesinde bir karakter oluveriyor ve kitaplarına, hayatına, sufiliğe dair birtakım düşler eşliğinde sufi topluluğunun mürşidesinin gerçek hastalığının peşine düşüyor. “Modern Görünümlü Bir Karakter”deyse anlatıcının kimliği, cinsiyeti, yaşı, geçmişi ve arzuları durmaksızın değişiyor, kâh araba avına çıkmış bir adam oluyor, kâh kırk altı yaşında kukla gösterileri yapan küçük bir kız…

bellatin, mario - guzellik salonu kapakAdını Duchamp’ın ünlü çalışmasından alan Büyük Cam, boşlukları ve yanıtsız kalan sorularıyla klasik bir otobiyografinin yakalayamadığı bir hakikat düzeyinde çokboyutlu bir tablo yaratıyor.

“Yazmadan yazmak… bu yolda atmam gereken ilk adım, Mario Bellatin adındaki yazardan kurtulmaktı.”

Güzellik Salonu

Yazarının güncellediği yeni basım…

Güzellik Salonu, Meksikalı yazar Mario Bellatin’in Türkçedeki ilk kitabı. Kadın giysileri giymekten hoşlanan bir anlatıcının sahibi olduğu güzellik salonu, zamanla salgın hastalıklardan mustarip, hastanelerde hor görülen, saldırılara maruz kalan ve toplum dışına itilen erkek hastalar için bir düşkünlerevine dönüşüyor. Kendisi de hasta olan anlatıcının biricik uğraşıysa, özenle dekore ettiği akvaryumlarda balık beslemek.

New York Times’ın Camus’nün Veba’sını ya da Saramago’nun Körlük’ünü çağrıştırdığını belirttiği Güzellik Salonu, hastalık, ölüm, yoksunluk ve egemen cinsiyet anlayışlarını sorgulamamızı sağlayan, sarsıcı, huzursuz edici bir roman.

Son 25 yılın en iyi 100 İspanyolca kitabı arasında 19. sırada gösterilen Güzellik Salonu’nun bu basımı, yazarın gözden geçirdiği hali esas alınarak güncellendi.

Mario Bellatin (1960) Perulu bir ailenin çocuğu olarak Meksika’da doğdu. Doğuştan gelen bir hastalık nedeniyle sağ kolunun büyük bölümünü kullanamayan Bellatin, Peru’da teoloji, Küba’da senaryo yazarlığı okudu.

edebiyathaber.net (9 Mayıs 2017)

Yorum yapın