Margaret Atwood, Aslı Erdoğan’a seslendi: “Yalnız değilsin!”

Kasım 16, 2016

Margaret Atwood, Aslı Erdoğan’a seslendi: “Yalnız değilsin!”

Çizer: Alp İz

Gazete Duvar’ın, BBC Türkçe’ye dayandırdığı habere göre, PEN üyesi Margaret Atwood, Aslı Erdoğan’a mektup yazdı. Dünyaca ünlü yazar Erdoğan’a ‘Yalnız değilsin’ diye seslendi.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’in, 15 Kasım Tutuklu Yazarlar Günü etkinlikleri kapsamında destek olduğu yazarlar arasında Aslı Erdoğan da yer aldı.

Dünya genelinde “sadece kendilerini ifade ettikleri için haksız tutuklamalar, saldırılar, taciz ve şiddetle karşı karşıya kalan yazarlar” için kampanya yürüten PEN, bu yıl kampanyasını Türkiye’den Aslı Erdoğan, Mısır’dan Ahmed Naji, Honduras’tan Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa, İsrail’den Dareen Tatour ve Çin’den Gui Minhai için düzenliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre kampanya kapsamında dünyaca ünlü yazarlar Margaret Atwood, Hanan Al Shaykh, Gioconda Belli, Jennifer Clement ve Salil Tripathi, beş yazarla dayanışmak amacıyla birer mektup kaleme aldı.

Margaret Atwood’un Aslı Erdoğan’a yazdığı mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Senin gibi, ben ve birçok diğer yazar da edebiyatın adalet arayışına ilham verebileceğine, hoşgörüyü yeşertebileceğine, insanların sempati ve anlayışını derinleştirebileceğine inanıyoruz. Hapishanede olsan da yalnız değilsin: Özgürlüğün için savaş veren dünya genelindeki tüm PEN yazarlar topluluğu senin yanında.”

‘Toplum vicdanının bekçisi’

PEN’in Hapishanedeki Yazarlar Komitesi’nin Başkanı Salil Tripathi ise şöyle dedi:

“Yazarlar, yazmak istedikleri zaman yazabilmelidirler. Hapishanede tutulmamalıdırlar. Buna karşın, bugün yüzlerce yazar, ifade ettikleri şeyler otoritelerin keyfini kaçırdığı, muktedirleri tahkir ettiği, hükümetlerin sinirini bozduğu için cezaevinde. Birçoğu da ya yıldırılmaya çalışılıyor ya da kovuşturmayla karşı karşıya. Yazarlar toplum vicdanının bekçisidirler. Özgür kalmaları gerekir. Onların yeri cezaevleri değil, kalem ile kağıdın, daktilonun, klavyenin yanıdır. Her yıl olduğu gibi bugün de tüm PEN topluluğu, dünyanın neresinde olursa olsun, işini yapmaktan alıkonulan tüm yazarların özgürlüğü için savaşacağını tek ses halinde söylemektedir.”

Müebbet hapis cezası isteniyor

PEN üyesi olan ve kitapları dünya genelinde birçok dile çevrilen yazar Aslı Erdoğan, 17 Ağustos tarihinde gözaltına alınmış, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamaları da bulunan Aslı Erdoğan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

edebiyathaber.net (16 Kasım 2016)

Yorum yapın