Marco Polo ile gizemli serüven | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 8, 2014

Marco Polo ile gizemli serüven | Mehmet Özçataloğlu

unnamedUzun yaz tatillerinde çocuklar serüven peşine düştüler mi acaba? Sokakların serin saatlerinde yaşayacakları onca şey var ne de olsa! Daha önce hiç tatmadıkları heyecanlar, korkular,  garip olaylar. Belki biraz daha şanslı olanları yolculuklara çıkıp yeni yerler keşfederler.

Bütün bu heyecanları yaşarken okumayı ihmal etmezler umarım. Çünkü yaşadıkları ve yaşayacakları serüvenler kadar güzel bir kitap Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yayımlandı: Marco Polo: Gizemli Kitap”.

Gezginlerin atası diyebileceğimiz Marco Polo, 13. yüzyılda doğduğu kent olan Venedik’ten ayrılır ve uzun sürecek bir yolculuğa çıkar. Ne kadar uzun derseniz, tam 24 yıl sürecek kadar uzun! Yağmurda, karda, sıcakta, soğukta, denizde, karada at sırtında dolaşır. Bütün bu dolaşmalar esnasında yaşadığı serüvenleri bir deftere yazar. Ve sonrasında yazdıklarını “Bir Milyon” adını verdiği bir kitapta toplar.  24 yılın birikimini kapsayan bu kitap doğaldır ki bir hazine değerindedir. Ama bir gün ansızın ortadan yok olur.

Trabzon Limanı’nda başlıyor hikâye. Gemi kıyıya yanaşır ve gizemli biri gemiye konuk olur. Aslında o uzun gemi yolculuğunda, dalgalı denizlerde, fırtınalı gecelerde korku ve heyecan dolu serüvenler yaşandı ve bitti, limanda sakin günler geçirilecek diye düşünseler de asıl serüven burada başlıyor. Peki, kitabı kim almış olabilir? Kubilay mı, Demetrios mu, Pietro mu? Acaba kim? Kitaptaki bilmeceleri/soruları yanıtlayarak doğru yanıta ulaşabilir misiniz? Kesintisiz heyecan okurlarını bekliyor.

Şimdi gelelim, tarihteki yerini almış olan bu ünlü şahsiyet Marco Polo’nun kim olduğuna!

1254 yılında Venedik’te doğmuş. 1271’de henüz 17 yaşındayken babası ve amcasıyla birlikte çooook uzaklardaki Çin’e doğru bir yolculuğa çıkmış. Bu yolculuk esnasında birçok şeyi deftere yazmış. En çok da tüccarları ilgilendiren konuları. Çünkü kendi memleketinde yaşayan bütün tüccarların bu kitabı okumalarını istiyormuş. Okusunlar ve yabancı ülkelerle ilgili bilgi edinsinler. Bu sayede oralarda daha iyi iş yapabilsinler diye. İçinde çok kıymetli bilgiler olduğu için de kitabının adını “İl Milione” koymuş. Marco Polo 1295 yılında Venedik’e dönebilmiş. Fakat hiç kimse onun bu seyahatine inanmak istememiş. Ünlü gezgin 1324 yılında ölmüş. Yine kitaptan öğreniyoruz ki birçok gezgin yolculuklarını onun kitabına göre planlamış. Bunların en ünlüsü de Kristof Kolomb’muş.

Kırmızı Kedi Yayınları, ünlü gezginin adına yaraşır bir şekilde şık ve ciltli bir kitap hazırlamış. Bernd Lehmann’ın çizimleri de göz alıcı. “Marco Polo: Gizemli Kitap”, küçük gezginlerin serüven peşinde koşarken bir yorgunluk molasında keyifle, heyecanla okuyacakları bir kitap.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (8 Temmuz 2014)

Yorum yapın