Man Booker Uluslararası Ödülü’nün kısa listesi

Ocak 26, 2013

Man Booker Uluslararası Ödülü’nün kısa listesi

Man Booker Uluslararası Ödülü’nün kısa listesi açıklandı. Bu yılki on adaylık kısa listede İngilizce yazan yalnızca üç edebiyatçı var.

2010’da John Le Carré’nin adaylığı reddetmesi, Carmen Callil’in ise jüri üyeliğinden çekilmesi nedeniyle tartışılan Man Booker Uluslararası Ödülü, bu kez 10 finalistten oluşan “küresel” bir listeyle geri döndü. Yazarların yaşam boyu çalışmaları göz önüne alınarak verilen 60 bin poundluk ödülün kısa listesinde İngilizce yazan yalnızca üç yazar bulunuyor. Yaşları 45 ile 89 arasında değişen yazarların üçünü kadın yazarlar oluşturuyor. Listede kendi ülkelerinde sansürlenen iki yazar da var: Çinli Yan Lianke ve Rus Vladimir Sorokin.

Man Booker Uluslararası Ödülü’nü kazanan yazarın adı 22 Mayıs’ta Londra’da duyurulacak. Ödülün İngilizce dilinde yazmayan bir yazar tarafından kazanılması halinde yazarın çevirmenlerinden biri de 15 bin poundluk para ödülüne hak kazanacak.

Daha önce kazanan isimler ABD’li romancı Philip Roth, Kanadalı kısa hikâyeci Alice Munro, Nijeryalı yazar Chinua Achebe ve 2005’teki ilk ödülün sahibi olan Arnavut yazar Ismail Kadare’den oluşuyor.

2013 kısa listesi
* U. R. Ananthamurthy (Hindistan)
* Aharon Appelfeld (İsrail)
* Lydia Davis (ABD)
* Intizar Husain (Pakistan)
* Yan Lianke (Çin)
* Marie NDiaye (Fransa)
* Josip Novakovich (Kanada)
* Marilynne Robinson (ABD)
* Vladimir Sorokin (Rusya)
* Peter Stamm (İsviçre).

Guardian (26 Ocak 2013)

Yorum yapın