Man Booker ödüllü yazardan dikkat çekici bir edebi eser

Ağustos 30, 2019

Man Booker ödüllü yazardan dikkat çekici bir edebi eser

Man Booker ödüllü İngiliz yazar Howard Jacobson, Shylock Derler Bana isimli romanı Doğan Kitap’tan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden: 

Howard Jacobson, Shylock Derler Bana ile adı antisemitizmle özdeşleşmiş Shylock’u yirmi birinci yüzyıla taşıyor.   Venedik Taciri’nin bu kışkırtıcı yeniden yorumunda Shylock, bir sanat simsarı olarak karşımıza çıkıyor. Man Booker ödüllü yazar Howard Jacobson, Shakespeare’in ünlü karakteri Shylock’u kimlik, ebeveynlik, antisemitizm ve intikam meseleleriyle ilgilenen, keskin bir zekâya sahip tutkulu bir karakter olarak sunuyor.Orijinal oyun, antisemitizm tartışmalarına rağmen yüzyıllar boyunca popülerliğini korumuştur. Tacir Shylock, Hıristiyan karakterler tarafından küçümsenir ve intikam peşindedir. Borcunu ödeyemeyen borçlunun kalbinden et koparmak istemesiyle bilinir.

İngiliz romancı Howard Jacobson, romanında Shakespeare’in Shylock tasvirine benzer yeni bir karakter kuruyor. Yeni versiyon, sanat simsarı olan ve kızını tek başına büyüten Simon Strulovitch’i zengin bir Cheshire semtinde, küçük düşünen, taşralı İngilizler arasına sokuyor.

Shylock Derler Bana, Shakespeare’in unutulmaz karakteri Shylock’u çağdaş karşılığı Simon Strulovich’le karşı karşıya getiren, dikkat çekici bir edebi metin.

Yazar Hakkında:

Howard Jacobson, 1942’de Manchester’da doğdu. Cambridge’de İngiliz edebiyatının büyük ismi eleştirmen F.R. Leavis’in öğrencisi oldu. Bir süre üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk romanı Coming From Behind, 1983’te yayımlandı. Özellikle Yahudi karakterleri ve mizahi üslubuyla tanındı. Genelde Amerikalı Yahudi yazar Philip Roth’la kıyaslanan Jacobson, romanlarında kendine benzeyen karakterler yaratmasıyla ünlüdür. 2010 yılında Man Booker Ödülü’nü alan romanı Finkler Sorunu (Çev. Giray Türkmen, Pegasus Yayınları) bu ödüle hak kazanan az sayıdaki mizahi romandan biridir.

edebiyathaber.net (30 Ağustos 2019)

Yorum yapın