Mahir Çipil’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 17, 2019

Mahir Çipil’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Hayal kurmayı seviyorum ve bence çocuk kitapları hayalleri paylaşmak için harika bir fırsat sunuyor. Nasıl mı? Çocuklar, hayal kurmayı da başkalarının hayallerini dinlemeyi de büyüklerden daha iyi yapıyor diye düşünüyorum…

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Çocukken –tıpkı şimdi olduğu gibi– kitap okumaya bayılırdım. İlk kitaplarım, okumayı sökerken o dönemde yaygın olarak okutulan Cin Ali serisi olsa gerek. Neden bilmiyorum ama onların arasından da “Cin Ali ile Berber Fil” geldi aklıma şu an. Biraz daha büyük bir çocukken okuduğum kitaplardan ise ilk olarak Jules Verne’nin Dünyanın Merkezine Yolculuk, Aya Yolculuk, Denizler Altında 20000 Fersah, Jack London’ın Vahşetin Çağrısı, Jonathan Swift’in Güliver’in Gezileri, Daniel Defoe’nin Robinson Crusoe’su, Robert Louis Stevenson’ın Define Adası gibi romanlar geliyor aklıma. Bu kitapların ilgi çekici konuları, farklı dünyaları öğrenme ve hayal kurma isteklerimi artırmıştı. Özellikle babamın bana akşamları uyumadan önce okuduğu Robinson Crusoe’yu dinledikçe hayallere dalardım. Unutmadan, Yaşar Kemal’in “Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca” kitabı isminin ilginçliği ve uzunluğuyla çocukluk kitapları deyince hâlâ hemen aklıma gelir.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Çocuk kitapları arasından sanırım Pal Sokağı Çocukları’nı veya Harry Potter serisini yazmış olmayı isterdim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Çocuk kitapları konusundaki akıl hocam sekiz yaşındaki kızım Deniz’dir. Onun okuyup bana önerdiği Kumkurdu, Sakız Sardunya ve Dünyayı Değiştiren Olağanüstü Kadınlar’a göz attım son zamanlarda. İlk ikisi fantastik öğeler de içeren ilginç kitaplar, üçüncüsü ise olağanüstü başarılara imza atan kadınları anlatan, ilham verici bir çalışma.

edebiyathaber.net (17 Temmuz 2019)

Yorum yapın