Madam Bovary okumayan kalmasın

Temmuz 10, 2017

Madam Bovary okumayan kalmasın

Gustav Falaubert’in klasik romanı “Madam Bovary”,  Yaşar Avunç çevirisiyle Sel Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1857’de yayınlanan Madam Bovary, yayıncısının ve yazarı Gustave Flaubert’in “kamu ahlakına, gelenek göreneklere ve dine hakaret”le yargılandığı, o tarihten bu yana geniş okur kitlelerinin ilgisini daima çekmiş bir başyapıttır.

Taşra sıkıntısını, genç bir kadının özlemlerini ve aşklarını yalın bir gerçekçilik ve romantizmle ele alırken, sona eren romantik yüzyılın eşiğinde yükselen burjuva değerlerinin, Emma Bovary’nin kitaplardan ve hülyalarından derlediği bütün duyguları nasıl ayaklar altına alıp çiğnediğini, paranın, iktidarın ve gücün karşısındaki çaresizliğini de gözler önüne serer.

Bütün zamanların en iyi romanları listesindeki yerini hep korumuş olan Madam Bovary, her türlü ahlaki yargının, iyinin ve kötünün ötesindeki karakterleriyle bize insan varlığının özünü, geleneksel yargıların bu varlığı ne ölçüde ezip yok ettiğini zengin bir toplumsal zeminde gösteren unutulmaz bir şölen sunar.

Flaubert’in yargılandığı mahkemede sarf ettiği sözlere atıfta bulunursak: “Madam Bovary hepimiziz!”

GUSTAVE FLAUBERT, (12 Aralık 1821 – 8 Mayıs 1880)

Edebiyatta gerçekçilik akımını başlatan Fransız yazar. İlk yazı çalışması 1837’de yayınlandı. Yaklaşık iki sene boyunca Maxime du Camp ile birlikte Yunanistan, Anadolu, Mısır, Filistin, Suriye ve İtalya’yı dolaştı. Ünlü romanı Salambo’yu esinleyen de bu yolculuklar oldu.  Edebiyat dünyasından birçok kişiyle mektuplaştı. Bu mektuplar daha sonra büyük ün kazandı. Flaubert’in gerçekçilik akımını başlatan kişi olarak gösterilmesinde bu mektuplarda dile getirdiği edebiyat ve sanatla ilgili görüşleri etkili oldu.  Yaşamının son yıllarında tüm zorluklara karşın, manevi oğlu olan Guy de Maupassant’ın başarısı ve Emile Zola’nın başını çektiği natüralist (doğalcı) grubun ona verdiği değer, avuntusu oldu. Bugün dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Madam Bovary, 1856‘da yayınlandığında, yazar ve yayıncı hakkında ahlaksızlığa teşvik suçundan dava açıldı.  Yazarın Bir Delinin Anıları (1838) ve Doğu’ya Yolculuk (1849-1851) adlı eserleri ilk kez yayınevimiz tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. 

edebiyathaber.net (10 Temmuz 2017)

Yorum yapın