M. Sadık Aslankara’dan öyküler: Ondancı

Ocak 23, 2019

M. Sadık Aslankara’dan öyküler: Ondancı

M. Sadık Aslankara’nın “Ondancı” adlı öykü kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hayatın kıyısında, hayallerin gurbetinde

Kör olsaydım neleri yitirirdim sonsuzca? Sağır olsaydım ya da dilsiz? Burnum hiç mi hiç koku almasaydı ne yapardım? Kolsuz biri olmak nasıl bir şeydi acaba? Bense yürüyemiyordum, ayaklarım yok hükmündeydi. Annemin yaşamına ulanmış asalaktım bu nedenle. Pencere önüne ıhıyor, gözlerimin kazandırdığı görüntülerle günümü renklendiriyordum.

Ondancı birbirine bağlanan öykülerden oluşan bir roman olarak da okunabilir. Çocuk felci nedeniyle yürüme yetisini kaybetmiş akıllı, duyarlı, uçarı bir oğlan çocuğunun hayata tutunma ve yaşam mücadelesini anlatıyor. Babasız büyüyen, ona koşulsuz bir sevgiyle bağlı yoksul annesinden başka kimsesi olmayan bu çocuk, muazzam hayal gücüne, zekâsına ve annesinin sebatkâr ilgisine karşın karamsarlık, umut ve isyan duyguları arasında gider gelir. Ta ki bir rastlantı eseri ondaki yetenekleri fark eden ve ona sonsuz bir dünyanın kapılarını açan kader arkadaşı yaşlı bir adamla tanışana kadar.

M. Sadık Aslankara’nın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

Uykusuz Sakız, 2001

Sığınak, 2003

Cicoz, 2008

Le, 2010

Bin Yüz Bir Giz, 2013

Ömürdeğer,2014

Şano, 2017

M. SADIK ASLANKARA, yazar, tiyatrocu, belgesel sinemacı. 12 Aralık 1948’de Denizli’de doğdu. AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Yazın alanındaki ilk imzalı yazıları 1965’te göründü. Sonraki yıllarda farklı tarihlerde kimi dergilerin sürekli yazarları arasında yer aldı. Aslankara, 2003’ten bu yana Cumhuriyet Kitap’ta “Kitaplar Adası” başlığı altında yazıyor. Öyküleri: Uykusuz Sakız (2001), Cicoz (2008); romanları: Bin Yüz Bir Giz (1993), Selgesus’ta Buse (1996), Sığınak (2003), Le (2010), Ömürdeğer (2014), Şano (2017) oyunları: Kevser’di (1989), Toplu Oyunlar 1/Kevser’di, Ev-Ses, Hayal Ustası (2004), Kırk Yaş Düşleri (2009).

M. Sadık Aslankara, kimi zaman kenarda durmayı yeğlese de, elli yılı aşkın süredir yazın, tiyatro dünyasında etkinliğini sürdürüyor, kırk yıla yakındır belgesel sinemayla içli dışlı yaşıyor. Bu alanların değerler dizgesine dayalı kavrayışla sanattan başka iş tutmayan gönüllülük sergiliyor. Son otuz yıldır kaleme aldığı yazılarla bir başka edebiyatın olanaklı olup olamayacağını yoklarken, sanatta bukağılı sabır, direnç gösterip yazın emekçisi bağlamında alınmaktan kaçınmayan duruş yansıtıyor.

www.sadikaslankara.com

edebiyathaber.net (23 Ocak 2019)

Yorum yapın